HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

De valde ett nybyggt hem trots ökade kostnader

Motala Kajja-Leena och Tauno Sillanpääs boendekostnader ökade rejält när de sålde villan och flyttade till Platens nybyggda hyreshus vid Redareplan i Motala. De är ändå nöjda med sitt beslut.
Foto: Jenny Knutsson
Flyttar in. Tauno och Kajja-Leena Sillanpää har fullt upp med att komma i ordning i sitt nya hem.

När kraft och lust att sköta hus och trädgård började sina bestämde sig paret Sillanpää för att lämna huset som varit deras hem i 29 år. Flyttlasset gick från 150 kvadratmeter villa i Borenshult till en trerumslägenhet på 72 kvadrat på Redareplan.

– Man kan inte bara bo i ett hus. Det är alltid någonting att fixa och renovera. Vi trivdes jättebra där, men det känns bra här också. Den här lägenheten uppfyller de krav som vi hade, säger Kajja-Leena.

Läs ocksåTusenlappar att spara mellan olika nybyggenHyrorna ovan kommer från de senaste två hyressatta bostadsprojekt- en hos kommunala bostadsbolag i Östergötland 2015–2018. Reservation för att eventuella tillägg ingår i lägenhetshyrorna. Hyra (kr/m2/år) visar snitthyran för den aktuella lägenheten.

Bland annat finns en stor inglasad balkong med plats för att ha rejält med växter.

– Men det är dyrt, säger Kajja-Leena.

Annons

Hyran ligger på 9 600 kronor i månaden, inklusive parkeringsplats.

Läs ocksåGratisplatser försvinner - nu tvingas Dunio betala för parkeringenEn parkeringsplats till vänster och till höger en bild på en leende kvinna med slöja.

– Vi tvekade först, det gjorde vi. Men det var lång kö till andra lägenheter i de områden som vi kunde tänka oss att bo i och vi hade inte så många köpoäng. Här var det lite kortare kö. Och det känns ändå värt pengarna eftersom allt är nytt.

När hyra och andra nödvändiga levnadsomkostnader är betalda så återstår inte så mycket av parets pensioner.

– Vi funderade noga innan vi bestämde oss. Men vi har ju sålt ett hus och pengarna därifrån använder vi till oväntade utgifter och för att sätta guldkant på tillvaron, säger Kajja-Leena.

Annons
Läs ocksåNils-Gunnar har fel telefon - blir utan hyresbonus till julMan sitter vid ett bord och håller i en mobiltelefon

När de tackade ja till lägenheten var huset fortfarande en byggarbetsplats och någon lägenhet att gå på visning i fanns ännu inte. Paret Sillanpää är ett typiskt exempel på vilka som flyttar in på Redareplan. Enligt Bostadsstiftelsen Platen är majoriteten av de nya hyresgästerna par som flyttar från eget hus.

– Det känns spännande det här, men jag tror nog att vi kommer trivas, säger Kajja-Leena.

Läs också Från Italien till Gamla stan - här blir balkongerna läktare Arne hamnade i flyttkarusell som ska pågå i tio år

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.