HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Demenssjuk kvinna får bo kvar

Lund Hyresvärden ville säga upp hyresgästerna. Efter flera turer i hyresnämnden får den demenssjuka kvinnan och hennes familj bo kvar i sina lägenheter i Lund.

Redan när familjen flyttade in i de två lägenheterna i ett gatuhus i centrala Lund var konflikten med hyresvärden ett faktum. Första prövningen i hyresnämnden gällde att få ett bostadsbyte godkänt. Sedan ville hyresvärden ändra i hyresavtalet för att kunna förmå familjen att lämna en av två lägenheter. I den lägenheten bor bland andra den demenssjuka mormorn.

Hyresnämnden sa nej till ändring av hyresavtalet varpå hyresvärden ville säga upp avtalet helt för den ena lägenheten. Det slutade dock med att hyresvärden tog tillbaka ansökan om uppsägning. Familjen trodde de kunde pusta ut men i samma veva såldes fastigheten och det skulle visa sig att även de nya ägarna ville bli av med familjen. De två lägenheterna ville den nya hyresvärden i stället hyra ut till sina barn som är på väg att flytta hemifrån.

Läs ocksåGrillade mat i vardagsrummet – nu river värden hyreskontraktetRäddningstjänsten och en grill.

Efter en prövning i hyresnämnden kom till slut beskedet. Familjen och den demenssjuka mormorn får bo kvar. Att hyresvärdens barn skulle ha behov av lägenheterna väger inte tyngre än den nuvarande hyresgästens behov, konstaterar hyresnämnden i sitt beslut. Tvärtom vore det ”oskäligt mot hyresgästen att låta hyresförhållandet upphöra”.

Annons

– Det känns väldigt bra, säger Andreas Persson, jurist på Hyresgästföreningen, som företrätt familjen i hyresnämnden.

– Det hade varit fruktansvärt att tvinga en 85-årig demenssjuk kvinna att flytta. Hyresnämndens beslut visar att en hyresgästs besittningsskydd faktiskt är värt en hel del, säger Andreas Persson. 

Annons
Läs ocksåVärd skilde sig och ville ha lägenhet - sa upp hyresgäster
Läs också Kastade vattenballonger och sköt fyrverkerier från lägenheten – kan vräkas efter flera varningar Totalförstörde ettan på fem månader – krävs på nära en kvarts miljon kronor Vidrig stank spreds i hyreshuset - utpekade grannen slängs ut: "Har inte orsakat lukten"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.