Annons

Demenssjuk kvinna får bo kvar

Lund Hyresvärden ville säga upp hyresgästerna. Efter flera turer i hyresnämnden får den demenssjuka kvinnan och hennes familj bo kvar i sina lägenheter i Lund.

Redan när familjen flyttade in i de två lägenheterna i ett gatuhus i centrala Lund var konflikten med hyresvärden ett faktum. Första prövningen i hyresnämnden gällde att få ett bostadsbyte godkänt. Sedan ville hyresvärden ändra i hyresavtalet för att kunna förmå familjen att lämna en av två lägenheter. I den lägenheten bor bland andra den demenssjuka mormorn.

Hyresnämnden sa nej till ändring av hyresavtalet varpå hyresvärden ville säga upp avtalet helt för den ena lägenheten. Det slutade dock med att hyresvärden tog tillbaka ansökan om uppsägning. Familjen trodde de kunde pusta ut men i samma veva såldes fastigheten och det skulle visa sig att även de nya ägarna ville bli av med familjen. De två lägenheterna ville den nya hyresvärden i stället hyra ut till sina barn som är på väg att flytta hemifrån.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Efter en prövning i hyresnämnden kom till slut beskedet. Familjen och den demenssjuka mormorn får bo kvar. Att hyresvärdens barn skulle ha behov av lägenheterna väger inte tyngre än den nuvarande hyresgästens behov, konstaterar hyresnämnden i sitt beslut. Tvärtom vore det ”oskäligt mot hyresgästen att låta hyresförhållandet upphöra”.

Annons

– Det känns väldigt bra, säger Andreas Persson, jurist på Hyresgästföreningen, som företrätt familjen i hyresnämnden.

– Det hade varit fruktansvärt att tvinga en 85-årig demenssjuk kvinna att flytta. Hyresnämndens beslut visar att en hyresgästs besittningsskydd faktiskt är värt en hel del, säger Andreas Persson. 

Annons
Läs ocksåHyresgäst ringde störningsjouren 41 gånger och skrek ”åk hem till Afrika” till grannar – sägs nu upp från lägenhetEn kvinna och hennes sambo har i flera år ringt störningsjour och hyresvärd vid ljud i ett hyreshus. Dessutom har de uttryckt sig rasistiskt mot grannar och gjort orosanmälningar. Nu säger hyresvärden upp avtalet med kvinnan – och kräver att de flyttar.
Läs också Sopkaos på balkongen – hyresgäst uppsagd för tredje gången Hade "råd" att köra Voi - tvingas flytta efter att socialen vägrat betala hyran Använde cykeln som ”kylskåp” – sopkaos när fiskmåsar letade mat Hyrde ut svart utan nyckel – par fick ta balkongvägen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.