Annons

Deras hyresavtal ”brann inne” – stämmer värden

Stockholm Familjen Laurén/Sundqvists lägenhet totalförstördes i en brand. Därmed ”brann” även deras hyresavtal inne. Det anser hyresvärden och lät därför en annan familj flytta in i lägenheten sedan den renoverats. Nu avgör tingsrätten om Laurén/Sundqvist ska få tillbaka lägenheten.

Branden på Blåsutvägen 25 i Johanneshov för drygt ett och ett halvt år sedan började i den garderob där proppskåpet fanns. Den stora etagevåningen blev totalt utbränd. Familjen förlorade sina ägodelar.

I ett brev till familjen beklagade den private fastighetsägaren det inträffade. Men han berättade samtidigt att hyresavtalet upphört och att de därmed inte hade rätt att flytta tillbaka.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Familjen Laurén/Sundqvist fick tillsvidare först hyra en villa och bor nu sedan några månader i en trea i Kärrtorp.

De har med hjälp av Hyresgästföreningen stämt fastighetsägaren och i förra veckan hölls förhandling i tingsrätten.

Annons

Lagen säger att hyresgästen kan förlora sitt hyresavtal vid en brand. Något som i fjol fick Hyresgästföreningen att skriva till regeringen och kräva en lagändring.

Läs ocksåLättare för värden få komma in i din lägenhet – "Rättssäkerheten kan vara hotad"Tvådelad bild där det som syns är en hand som sätter nyckeln i ett lås på en lägenhetsdörr samt en lagbok.

Två tidigare domar visar dock att hyresgästen kan få bo kvar. Efter en brand i Göteborg blev hovrättens dom att hyresavtalet skulle gälla, lägenheten gick att återställa. En brand i Lund, där man sedan tvingades riva hela huset ner till grunden, gav samma resultat i tingsrätten.

–Vi tycker att branden på Blåsutvägen är ett parallellt fall, säger Susann Wikström, chefsjurist på Hyresgästföreningen i Stockholm.

Motparten tycker däremot att fallen inte är jämförbara, utan menar att lägenheterna i Göteborg och Lund inte var lika förstörda.

Annons
Läs ocksåKrossade ett fönster och orsakade brand i lägenheten: "Jag måste ha gått i sömnen"Ett bildmontage av en utbränd köksdel, en klocka och tabletter.

Även lägenheten på Blåsutvägen kunde dock repareras och för ett år sedan flyttade en helt ny hyresgäst in där. Frågan är nu vem som har rätt till lägenheten.

Tingsrättens dom faller på tisdag i nästa vecka.

Läs också Skulle äta pommes frites och lökringar – orsakade skador för 787 000 kronor Räddningstjänsten kritiska mot kommunens missbruksboende - hög risk att fler dör Brand i lägenhet under flytt – hyresgästen måste betala 1,5 miljoner

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.