Annons

Det hänger på tiden när du får nya tapeter

Örebro ​Bland Örebro-Värmlands kommunala bostadsbolag är det fortfarande tiden som styr när du får omtapetserat. Och det är lägenhetens, inte dina, behov som räknas.

​Hem & Hyra har frågat tolv kommunala bostadsföretag i Örebro-Värmland om deras regler för byte av tapeter. Sju av dem har svarat att de tapetserar om efter planerat schema.

Annons
Fyra av dem tillämpar HLU, hyresgäststyrt lägenhetsunderhåll. Det innebär att man kan få underhåll tidigare mot en viss kostnad eller kan välja att avstå underhåll och få en hyresrabatt.
 
Men alla bolag som tapetserar om med ett visst antal års mellanrum håller inte strikt på reglerna.
– Vi hoppas att tapeterna håller i tolv år, det är grundregeln. Men det är ju klart – om många olika hyresgäster har bott i lägenheten under perioden ser det ju sämre ut än om en och samma hyresgäst har bott där i tolv år. Det måste man ju ta hänsyn till, säger Staffan Åbjörn, vd för Hammaröbostäder.
 
Hallsbergs kommunala bostadsbolag, Hallbo, har tidigare haft tidsbegränsning när det gäller byte av tapeter, men slutat med det. I stället kollar man tapeternas skick varje gång en hyresgäst flyttar.
– Anledningen är att det är en sådan otrolig skillnad: En hyresgäst kan ha bott 40 år i en lägenhet utan att det är ett märke på tapeterna, medan en annan har bott i ett halvår och det måste tapetseras om, säger bolagets vd Astrid Fredriksson.
 
Omtapetsering ska enligt hyreslagen ske med skäliga mellanrum. De allmännyttiga bostadsföretagens organisation Sabo rekommenderar en avskrivningstid på 13 år för tapeter men det är ingen som tvingas att tapetsera om. Varje hyresvärd kan själv bestämma vad som krävs för att få omtapetserat.
Lagen ger hyresgäster rätt att själva måla och tapetsera om det sker på ett fackmässigt sätt.
För golvbyten och badrumsrust gäller andra regler. Kolla vilka regler just din hyresvärd har!

Annons
Fakta: När får du nya tapeter?

 

 

 

 

Öbo: HLU 12 år

KBAB, Karlstad: Plusval

 

 

KBAB, Kristinehamn: 13 år

 

Hyresbostäder, Karlskoga: HLU, 15 år.

 

 

Kumlabostäder: HLU 10 år.

 

Hallbo: Efter behov.

 

 

Filipstadsbostäder: 10 år.

 

 

Arvika Bostads AB:

HLU, 12 år

 

 

 

 

 

 

 

Säfflebostäder: Efter behov

 

Hammaröbostäder: 12 år

 

 

GHAB, Grums: Efter behov

 

Kils Bostads AB: Efter behov

 

 

 

 

Läs också Guide till hemförsäkringar Värden var för sent ute – hyresskulder preskriberas efter två år Vanvårdad lägenhet: Sjubarnsmor mister kontrakt – får ändå tak över huvudet Du betalar elitlagen via hyran – "pengar behövs i de här tiderna" Cirkus satte färg på miljonprogramsområdet - nu får renoveringen pris Kartläggning: Så blev hyrorna där du bor - jämför med grannen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.