Annons

Det våras för bostadsbolagen

Kronoberg Bostadsbolagen i Växjö går med stora vinster. Uppemot 38 öre i vinst per hyreskrona, enligt en stor granskning.

Smålandsposten har kartlagt sex bostadsföretag av varierande storlek i Växjö: Rappe fastighets AB, Järnbolaget Ivar Lundahl AB, Hjalmar Petris AB, CA Fastigheter, Detres fastighets AB samt Växjöbostäder. Kartläggningen utgår från företagens årsredovisningar mellan åren 2010 och 2015. För att räkna ut vinst per hyreskrona har man tittat på bolagens resultat efter finansiella poster minus poster av engångskaraktär (reavinster/förluster). Resultaten har jämförts med nettoomsättningen, det vill säga hyresintäkterna.

Kartläggningen visar att lönsamheten varit mycket god under de senaste fem åren. För de privata bolagen upp till mellan 20 till 30 öre per hyreskrona. Det kommunala bolaget Växjöbostäder har ökat från 4 till 13 öre per krona. Förklaringarna är flera, enligt intervjuer med flera av bostadsföretagen. Bostadsbristen har skapat ett gynnsamt uthyrningsläge, ränteläget är gynnsamt och fastighetsskatten har slopats. Vinsterna har använts till att amortera skulder, i vissa fall till att föra ut pengar från företaget genom koncernbidrag, investering av nya fastigheter och utdelning till aktieägarna.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Samtidigt har Fastighetsägarna Syd och Hyresgästföreningen haft svårigheter att komma överens om 2017 års hyror. Anders Bengtsson (C) är ordförande för Växjöbostäder. Trots de senaste årens goda marginalvinster, är en hyreshöjning nödvändig för att kunna bekosta de stora underhållsbehoven, hävdar han.

– Jag är rädd att om vi inte gör de investeringar som behövs på framför allt Nydala-området så måste vi riva de lägenheterna, säger han till Smålandsposten.

Annons
Läs också Därför är utrikesfödda överrepresenterade hos Kronofogden – inte bara pengar som är problemet Varannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sig De bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixa Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen" Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.