Annons

Dicksons hyror inte för låga

Göteborg Hyrorna hos Robert Dicksons stiftelse är inte för lågt satta. Det slår förvaltningsrätten nu fast. Därmed slipper Göteborgsvärden en skattesmäll på flera miljoner kronor.

Det var för snart två år sedan som Skatteverket beslutade att kraftigt upptaxera Robert Dicksons stiftelse i Göteborg. Myndigheten ansåg att stiftelsens hyror inte satts ”på marknadsmässiga grunder”, och att verksamheten därmed betalade alldeles för lite i skatt.

Beslutet innebar att Göteborgsvärdens årsinkomst plötsligt ansågs öka från 2,9 miljoner kronor till 8,9 miljoner. Stiftelsen uttagsbeskattades också med totalt närmare 5,9 miljoner kronor.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Att stiftelsen under många år förhandlat sina hyror med Hyresgästföreningen enligt gängse modell i branschen tog Skatteverket ingen hänsyn till. Myndigheten valde i stället att ta fasta på rekommenderade genomsnittshyror baserade på fastighetstaxeringen.

– Vi var alldeles chockade och väldigt konfunderade över varför man valde att göra detta, säger Mikael Jansson, verkställande tjänsteman på Robert Dicksons stiftelse.

Annons

– Det skulle ha blivit en extrem skillnad. Vi hade inte kunnat arbeta enligt vårt uppdrag. Troligen hade vi varit tvungna att höja hyran.

Läs ocksåBoende ska skonas från hyressmäll - paus för "rättvisa hyror"

Enligt Mikael Janssons bedömning hade den nödvändiga hyreshöjningen, grovt räknat, kunnat innebära en tusenlapp mer i månaden för en normalstor tvåa.

Men nu blir det inte så. Förvaltningsrätten anser inte att Skatteverket lyckats visa att stiftelsens hyror faktiskt är för lågt satta. Eftersom domen inte överklagats är det nu detta beslut som gäller.

Mikael Jansson är lättad, inte minst å hyresgästernas vägnar.

Annons
Läs ocksåStorkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå

– Det känns kanonbra. De ska ju inte betala skatt för att de har låga hyror. Jag tror att vi kan vara en motpol nu när allmännyttan ska drivas enligt affärsmässiga principer. Vi har en annan uppgift.

Inom kort inleder Robert Dicksons stiftelse förhandlingar om 2014 års hyror med Hyresgästföreningen. Hyresvärden vill höja hyran från och med april i år.

Fakta: Hyran hos Dicksons

Robert Dicksons stiftelse ska enligt stadgarna upplåta bostäder till ”mindre bemedlade”.
En genomsnittlig tvåa på 63 kvadratmeter i stadsdelen Haga kostar i dag 4 961 kronor i månaden hos stiftelsen.
Robert Dicksons stiftelse förvaltar ungefär 870 lägenheter i olika delar av Göteborg.

Läs också Hovrättsdomen: Tvingas betala 53 000 kronor efter flytt – trodde lägenheten var uppsagd Det ska du tänka på om du hyr ut din sommarstuga Se upp – detta får din hyresvärd inte göra

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.