Annons

Diskriminerad får 110 000 kronor

Gävle ​Den polske läkare som nekades lägenhet i Gävle för två år sedan på grund av att han inte var svensk medborgare får 110 000 kronor och en ursäkt från hyresvärden och förvaltaren FastPartner och Fastighetssnabben i Gävle.

​Diskrimineringsombudsmannen, DO, har fört den polske mannens talan mot hyresvärden och förvaltaren och nu har parterna ingått förlikning. Ärendet är därmed avslutat.

FastPartner och Fastighetssnabben, som nekade mannen att hyra en lägenhet då han vikarierade på Gävle sjukhus för två år sedan, ska betala mannen 110 000 kronor. De har också låtit skiva in i överenskommelsen att de kommer att kontakta honom personligen och be om ursäkt för den kränkning han upplevt att han utsatts för.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I överenskommelsen ingår också att FastPartner och Fastighetssnabben ska utbilda all sin personal kring den diskrimineringspolicy företagen redan har och i innehållet i diskrimineringslagen. Innan årets utgång ska bolagen redovisa för DO att man gjort det man lovat.

Annons
Som en kommentar till en liknande förlikning mellan en romsk kvinna och en hyresvärd i Avesta kommun sade John Stauffer i våras till Hem & Hyra:
– Tanken är att andra samhällsaktörer, arbetsgivare, restauranger med flera, ska avskräckas av de höga summor de kan tvingas betala och därför tänka efter ordentligt innan de särbehandlar eller diskriminerar någon.
 
Hem & Hyra har inte lyckats nå den polske läkaren eller företrädare för hyresvärden eller förvaltaren. Den polske läkaren har till Gävletidningarna sagt att han är nöjd att det hela slutade så här och att han hoppas att det i framtiden ska räcka med personnummer och anställning för att få en lägenhet.

 

 

Annons
Läs ocksåVärd nekade funktionsnedsatt kvinna att hyra – krävs på 150.000 för diskriminering
Läs också Mikroskopisk chans att få upprättelse efter anmälan om diskriminering Kfasts inkomstkrav: Ninas kompis får inte flytta till Fröslunda DO-rapport visar: Inkomstkrav i Eskilstuna och Örebro kan vara diskriminering Regeringen granskar orättvisor på hyresmarknaden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.