Annons

DO: Mer insyn i bostadsfömedlingen

Nyheter ​Diskrimineringsombudsmannen, DO, vill öka insynen på bostadsmarknaden. Orsaken är diskrimineringen av romer och myndigheten vill att hyresvärdar ska bli skyldiga att motivera hur de förmedlar sina bostäder.

​Sedan 2005 har 45 anmälningar om diskriminering på bostadsmarknaden lämnats till DO av romer. Det rör sig om personer som blivit nekade bostäder på grund av sin etniska bakgrund, trakasserade av hyresvärdar eller tvingats utstå undermålig bostadsstandard.

För att råda bot på diskrimineringen vill nu DO införa en lagstadgad skyldighet för hyresvärdar att motivera hur de förmedlar sina lägenheter.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Ett liknande krav finns redan på arbetsmarknaden där arbetssökande har rätt att ta del av vem som fått det sökta jobbet och även få en motivering till beslutet.

Annons

– Vi tror att ett sådant krav skulle öka transparensen på bostadsmarknaden. I dag är det oerhört svårt att bevisa diskriminering eftersom man inte vet vem som i slutändan fick lägenheten. Det finns ingen att jämföra med, säger Heidi Pikkarainen, utredare på DO.

DO vill nu att regeringen ska utreda möjligheten att införa kravet som en ny lag.

Annons
Läs ocksåForskaren: ”Gamla människor blir fångna i sina lägenheter”En tvådelad bild. Den vänstra bilden föreställer en man i 70-årsåldern som tittar rakt in i kameran. Han har grått, lite vågigt hår med inslag av blont. Han bär en blå skjorta. Bilden till höger föreställer två korsade, ådriga händer som tillhör en äldre människa. Högra handen håller i en käpp.
Läs också Värd nekade funktionsnedsatt kvinna att hyra – krävs på 150.000 för diskriminering Mikroskopisk chans att få upprättelse efter anmälan om diskriminering Kfasts inkomstkrav: Ninas kompis får inte flytta till Fröslunda DO-rapport visar: Inkomstkrav i Eskilstuna och Örebro kan vara diskriminering

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.