HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hockeyns inspel i Mariestad ifrågasätts

Mariestad Vem tar ansvar om olyckan är framme? Det undrar Byggnads när Mariehus låter hockeyklubben göra rivningsjobb på Hamngatan i Mariestad.
Foto: Kajsa Wedberg
Mariehus lät Bois Hockey utföra enklare rivningsjobb på i en fastighet på Hamngatan.

En kofot, hammare och slägga. Så illustrerade Bois Hockey sin vädjan om rivningshjälp. Uppmaningen gick till klubbens medlemmar och supportrar.

– Vi är jätteglada att vår sponsor Mariehus ger oss möjlighet att tjäna pengar till klubben, säger klubbchef Jonny Odhner.

Läs ocksåStudentrum blir miljöanpassade lägenheter på Ålidhem

Klubben ska riva invändigt i Trafi kverkets gamla kontor på Hamngatan. Ett hus som Mariehus ska göra om till bostadsrätter. Mariehus vd Jari Lalli tycker att upplägget är en win-winsituation där ishockeyklubben tjänar en hacka samtidigt som bolaget sparar pengar.

Mariehus vd Jari Lalli.

– Bois får 100 000 för att göra jobbet. En rivningsentreprenad hade kostat det dubbla, säger han.

Men upplägget får kritik. Fackförbundet Byggnads undrar vem som ansvarar för arbetsmiljön och vems försäkring som skyddar frivilligarbetarna.

Läs ocksåBråk om marmorhandfat - slutar med vräkning

– Det ansvaret hamnar på Bois. Men jag vill poängtera att detta enbart handlar om lättare rivningsarbete och allra mest om tömning av lokaler. Till det riskfyllda rivningsarbetet har vi en professionell entreprenör, säger Jari Lalli.

Jonny Odhner ångrar nu att han skrev rivningsarbete och illustrerade med en kofot när han bad om hjälp.

– Det vi gör på Hamngatan är inte farligare än att plantera skog, vilket många klubbar gör för att få in pengar. Och Bois Hockey har en olycksfallsförsäkring för funktionärer och frivilligarbetare, säger han.

Läs ocksåHäxsot tog över deras lägenhet – Emma och Daniel vann kampen

Under sina snart 15 år på fackförbundet Byggnads har Peter Hellberg inte stött på något som liknar upplägget mellan Mariehus och Bois Hockey.

Peter Hellberg, Byggnads.

– Det kommunala bostadsbolaget måste ha gjort en tankevurpa. Självklart ska de anlita kompetent folk. Det spelar ingen roll att det handlar om enklare rivningsjobb, säger Peter Hellberg.

Endast en auktoriserad firma med kollektivavtal kan, enligt Hellberg, se till att de som utför rivningsjobbet har rätt försäkringsskydd.

– Jag säger bara, gör om och gör rätt!

Läs också Striden om Robert Dicksons hyror fortsätter – länsstyrelsen överklagar De får högre hyra än grannarna på gården - "på tok för mycket"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.