HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Hockeyns inspel i Mariestad ifrågasätts

Mariestad Vem tar ansvar om olyckan är framme? Det undrar Byggnads när Mariehus låter hockeyklubben göra rivningsjobb på Hamngatan i Mariestad.
Foto: Kajsa Wedberg
Mariehus lät Bois Hockey utföra enklare rivningsjobb på i en fastighet på Hamngatan.

En kofot, hammare och slägga. Så illustrerade Bois Hockey sin vädjan om rivningshjälp. Uppmaningen gick till klubbens medlemmar och supportrar.

– Vi är jätteglada att vår sponsor Mariehus ger oss möjlighet att tjäna pengar till klubben, säger klubbchef Jonny Odhner.

Läs ocksåOklara regler: Lång väntan på varmvatten när värden bytte AnnCriztins kranKvinna vid ett handfatet. Hon har ena handen på vredet, den andra under kranen för att känna på vattnet.

Klubben ska riva invändigt i Trafi kverkets gamla kontor på Hamngatan. Ett hus som Mariehus ska göra om till bostadsrätter. Mariehus vd Jari Lalli tycker att upplägget är en win-winsituation där ishockeyklubben tjänar en hacka samtidigt som bolaget sparar pengar.

Mariehus vd Jari Lalli.

– Bois får 100 000 för att göra jobbet. En rivningsentreprenad hade kostat det dubbla, säger han.

Men upplägget får kritik. Fackförbundet Byggnads undrar vem som ansvarar för arbetsmiljön och vems försäkring som skyddar frivilligarbetarna.

Annons
Läs ocksåSkenande snitthyra i fattigaste stadsdelen: ”Håller på att få slut på rimligt prissatta hyresrätter”Fartun Ahmed i Rinkeby tjänar 19 000 kronor efter skatt som barnskötare med heltidsjobb. Trots att även maken arbetar heltid får familjen kämpa med vardagsekonomin. Nu har hyran höjts igen.

– Det ansvaret hamnar på Bois. Men jag vill poängtera att detta enbart handlar om lättare rivningsarbete och allra mest om tömning av lokaler. Till det riskfyllda rivningsarbetet har vi en professionell entreprenör, säger Jari Lalli.

Jonny Odhner ångrar nu att han skrev rivningsarbete och illustrerade med en kofot när han bad om hjälp.

– Det vi gör på Hamngatan är inte farligare än att plantera skog, vilket många klubbar gör för att få in pengar. Och Bois Hockey har en olycksfallsförsäkring för funktionärer och frivilligarbetare, säger han.

Läs ocksåSå snabbt rusar hyrorna i fattiga stadsdelar – småbarnspappan Khaled: ”Hur ska folk överleva?”

Under sina snart 15 år på fackförbundet Byggnads har Peter Hellberg inte stött på något som liknar upplägget mellan Mariehus och Bois Hockey.

Annons
Peter Hellberg, Byggnads.

– Det kommunala bostadsbolaget måste ha gjort en tankevurpa. Självklart ska de anlita kompetent folk. Det spelar ingen roll att det handlar om enklare rivningsjobb, säger Peter Hellberg.

Endast en auktoriserad firma med kollektivavtal kan, enligt Hellberg, se till att de som utför rivningsjobbet har rätt försäkringsskydd.

– Jag säger bara, gör om och gör rätt!

Läs också Ny hyresprotest i Göteborg – Krystyna, 74: ”Hur ska jag klara mig?” 130 000 kronor för 17 katters klös och kiss

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.