Annons

Dolde mögelskadad lägenhet för hyresvärden – tvingas flytta: ”Som en bastu”

Malmö Hyresgästen anmälde aldrig vattenskadan. I stället spreds fukten vidare till tre grannlägenheter. I hennes egen bostad flagnade takfärgen, tapeterna lossnade och i badrummet växte mögel. Nu tvingas hon flytta från ettan där hon bott i snart trettio år.
Mögligt badrum och takfärg som flagnar.
Foto: Hyresnämnden

Som att kliva in i en bastu. Så beskriver hyresvärdens personal hyresettan efter att de gjorde en första besiktning i lägenheten på Kirseberg i Malmö i början av året. Det var efter ett tips från polisen om att det ”stod och sprutade vatten” i badrummet som hyresvärden fick upp ögonen för fuktskadorna.

Förbrukningen av vatten var ovanligt hög liksom luftfuktigheten. Det visar besiktningen som hyresvärden lät genomföra. Mögelpåväxten var omfattande, takfärgen flagnade och tapeterna hade lossnat av fukten. Dessutom fanns det omfattande nikotinskador. Men inget av detta hade hyresgästen berättat för hyresvärden.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Lägenheten totalrenoverades

Det är oklart hur länge hyresgästen ska ha levt med mögelskadorna men dessa var så pass allvarliga att lägenheten behövde totalrenoveras, menade värden. Och hyresgästen var inte välkommen tillbaka efter renoveringen.

Hyresvärden menade att den drygt femtioåriga hyresgästen inte hade vårdat sin lägenhet och att misskötseln dessutom fått konsekvenser för grannarna. Fukten hade spridits vidare till tre andra lägenheter. Värden sade därför upp henne. Nu har hyresnämnden prövat fallet och kvinnan måste flytta. Enligt en förlikning får hon fram till mitten av hösten på sig att lämna ettan där hon bott i nästan trettio år.

Annons
Fakta: Kan hyresvärden säga upp mig?

Lagboken - Sveriges rikes lag.

  • Hyresvärden kan i princip säga upp dig när som helst MEN du behöver inte flytta om det inte finns goda grunder för det.
  • I Sverige är besittningsskyddet starkt. Det innebär i korthet att du inte behöver flytta även om hyresvärden säger upp hyreskontraktet.
  • Skulle du bli uppsagd men inte vill flytta bestrider du uppsägningen och bor kvar tills en rättslig prövning är avslutad. Är du medlem i Hyresgästföreningen kontaktar du en jurist där så fort du får en uppsägning.
  • Men det finns situationer när värden kan få rätt mot dig. Det gäller bland annat om du inte har betalat hyran eller har betalat för sent. Om du har stört dina grannar eller misskött dig. Eller om huset ska rivas eller byggas om helt. Och, som i fallet i artikeln ovan, om du har orsakat en omfattande skada utan att anmäla detta till hyresvärden.

 

Läs också Flera års slarv med hyran och varningar om uppsägning – så räddades ändå kontraktet Förnekar svart uthyrning – säger hon bor med exmaken och hans nya fru Nära vräkning när sjukpenningen dröjde – nu får mannen en ny chans Utsatt för bedrägeri – då kunde kvinnan inte längre betala hyran Har hyrt ut i andra hand i åtta år – vill ha kvar lägenheten på grund av sjukdom

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.