Annons

Dotter får inte överta mammans lägenhet

Malmö Hyresgästen ville skriva över hyreslägenheten på sin vuxna dotter, som hon bott tillsammans med i tio år. Men värden sade nej och fallet hamnade på hyresnämndens bord.
Foto: Anders Paulsson
Drömmen om ett förstahandskontrakt tar lång tid att uppfylla i storstäderna.

Mamman har bott tillsammans med sin vuxna dotter i en lägenhet på Lindängen i tio år. Eftersom mamman planerar att flytta till Kristianstad ville hon skriva över hyreskontraktet på dottern, för att vara säker på att hon skulle kunna bo kvar. Men hyresvärden sade nej och därför vände sig hyresgästen till hyresnämnden för att de skulle pröva fallet.

Enligt lag får en hyresgäst överlåta sin lägenhet på en närstående om man ”varaktigt” har bott tillsammans. Men det räcker inte i det här fallet, menar hyresnämnden. Nämnden konstaterar förvisso i sitt beslut att mamman och dottern bott tillsammans under den tid som de själva uppger men eftersom mamman endast har för ”avsikt” att flytta till Kristianstad säger de nej till att skriva över kontraktet på dottern. Mammans plan att flytta är inte tillräckligt konkret för att nämnden ska säga ja.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar
Annons
Läs också Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg" Valentino fick inte byta lägenhet – kostade honom jobbet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.