Annons

Dyrast att gå på toa i Östra Göinge

Östra Göinge I Östra Göinge kostar det 3 144 kronor mer varje år att duscha och gå på toa än vad det gör i Kristianstad. Det visar 2012 års Nils Holgersson-rapport.

Alla hyresgäster går på toaletten, duschar och diskar. Men prislappen för att kunna göra det varierar stort mellan kommunerna i norra Skåne.

Det visar 2012 års Nils Holgersson-rapport som varje år ges ut av bland annat Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna. I den redovisas kommuners taxor och avgifter utifrån en lägenhet på 67 kvadratmeter.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Enligt rapporten är medelkostnaden för att använda vatten- och avloppssystemet (VA) 320 kronor i månaden. I norra Skåne är det dyrast i Östra Göinge och billigast i Kristianstad. Att priserna varierar så mycket beror enligt Nils Holgersson-rapporten på att de tekniska förutsättningarna i kommunerna skiljer sig åt.

– Avgifterna kan se olika ut beroende på hur kommunerna sköter sitt underhåll, säger Petra Lundh vid Hyresgästföreningen.

Annons

– Det är vanligt att underhållet av VA-systemet blir eftersatt. Det betyder låga eller inga höjningar alls och när väl åtgärder behöver göras höjs avgifterna med höga belopp, säger hon.

Läs ocksåHyresgästers tacokväll billigast i Kristianstad

Konsekvensen för hyresgästerna blir att prislappen för VA varierar kraftigt. Det i sin tur slår på hyresförhandlingarna. Istället för att bostadsbolagen använder hyreshöjningen till underhåll av sina fastigheter går en stor del av höjningen åt till att täcka höjda taxor och avgifter.

– Hyresgästerna får samma sak men beroende på var du bor betalar du ibland dubbelt så mycket. Det är inte acceptabelt.

Annons

FAKTA/
Nils Holgersson är en årlig rapport över en rad taxor och avgifter som hyresgästerna betalar som en del av hyran. Rapporten tas fram av bland andra Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna. Syftet är att redovisa de prisskillnader som finns mellan Sveriges kommuner. Kostnaderna omfattar vatten och avlopp och gäller för en lägenhet på 67 kvadratmeter.

Läs ocksåGullspångsborna har högst elnätsavgift i Västra Götaland
Fakta: Så mycket betalar du per månad för vatten och avlopp

Örkelljunga: 379 krPerstorp: 398 krKlippan: 259 krÅstorp: 298 krÄngelholm: 256 krSvalöv: 406 krBjuv: 368 krKävlinge: 235 krLandskrona: 274 krHelsingborg: 213 krHöganäs: 230 krEslöv: 288 krBåstad: 207 krÖstra Göinge: 427 krOsby: 302 krKristianstad: 165 krHässleholm: 272 krHörby: 353 krHöör: 335 krBromölla: 329 krVi räknade på en månadskostnad för en lägenhet på 67 kvadratmeter.

Läs också Elnätsavgifterna slår orättvist Så mycket dyrare har elen blivit i din kommun Så här mycket kostar din sophämtning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.