HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Dyrast i Tanum – billigast i Västerås

Nyheter Kostnaden för vatten och avfallshantering varierar kraftigt mellan landets kommuner. Boende i Tanums kommun betalar hela 76 procent mer än boende i Västerås. Det visar årets Nils Holgersson rapport. – I slutändan leder det till högre hyror, säger Emma Henriksson, ordförande i Avgiftsgruppen.​
Det var på måndagen som årets Nils Holgersson rapport presenterades, en undersökning som produceras av den så kallade Avgiftsgruppen där Hyresgästföreningen, HSB, Riksbyggen, Fastighetsägarna och Sabo ingår.
 
Avgiftsgruppen har sedan 1995 granskat kostnaderna för värme, varmvatten, VA, el och renhållning i samtliga kommuner i Sverige. Till grund för undersökningen ligger en typfastighet bestående av 15 lägenheter med 1 000 kvadratmeter bostadsyta.
Billigast att bo är det i Västerås där totalkostnaden för nyttigheterna ligger på 194 kronor per kvadratmeter och år. Dyrast är det i Tanum, i norra Bohuslän, där kostnaden är 76 procent högre, 343 kronor per kvadratmeter.
– Syftet med rapporten är att visa på den monopolsituation som råder i kommunerna och sätta press på leverantörerna så att det inte missbrukar sin dominerande ställning, säger Emma Henriksson vid Fastighetsägarna samt tillförordnad ordförande i Avgiftsgruppen
 
Genomsnittskostnaden för samtliga kommuner är 270 kronor per kvadratmeter och år. Den största utgiftsposten är fjärrvärmen, som står för 47 procent av den totala kostnaden.
Den största kostnadsökningen står avfallshanteringen för, som ökat med 13 procent sedan förra året. Lägst avfallskostnad har Stockholm och högst har Rättvik i Dalarna.
Rapporten konstaterar samtidigt att det är stora kostnadsskillnader mellan stad och glesbygd. I glesbygden kan det vara upp till 40 kronor dyrare per kvadratmeter och år än i staden, enligt undersökningen.
– I slutändan leder alla de här kostnaderna till högre hyror för hyresgästerna, säger Emma Henriksson.

Fakta: Barnfamilj i hyresrätt – nästa års vinnare

Fakta: Hit går pengarna

Fjärrvärme 47 procentEl 28 procentVA 18 procentAvfall 7 procentKälla: Nils Holgersson rapporten

Läs också Dvärgkaninen Lennart var klimatboven hemma hos Virginia Hyresgästen Karin: ”Vansinne att riva ut vacker originalinredning som hållit i 90 år!” Skebo satsar på hållbarhet och trygghet för sina hyresgäster Solgård i Tranemo ska bli snyggt, fräscht och tryggt för alla Västsvenska bostadsbolag vet inte vad de släpper ut

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.