Annons

Efter bombdåd – hyresgästerna efterlyser krafttag från värden

Malmö Hyresgästerna har tröttnat på knarkhandeln i trappuppgångarna på Zenithgatan vid Värnhem i Malmö. Genom ett akutinsatt bomöte hoppas de få igenom krav på ökad trygghet för de boende.
Foto: Kristina Wahlgren
Hyresgästerna på Zenithgatan i Malmö efterlyser krafttag från hyresvärden efter förra helgen sprängning vid ett av trapphusen.

Knarkhandeln i området har pågått under minst ett år, kanske ännu längre. Hyresgästerna har klagat hos den privata hyresvärden Akelius men fått svaret är det är en polisiär fråga. Vissa hyresgäster säger sig fått svaret att de själva får prata med langarna och be dem flytta på sig. Förra söndagen smällde en sprängladdning av typen Cobra 8 utanför en av trappuppgångarna på gatan. Rutorna sprängdes sönder och enligt polisen var det rena turen att ingen människa skadades. En av polisens teorier är att bombdådet är en direkt hämnd för de klagomål som hyresgästerna framfört till knarklangarna.

Inga-Karin Dentz, aktiv i den lokala hyresgästföreningen, hade precis kommit hem och stod i duschen när det smällde. Hon bor mitt emot den drabbade trappuppgången.
– Det var inte bara en smäll utan det kändes i hela huset, som en basgång, säger Inga-Karin Dentz.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Genom köksfönstret kunde hon se porten och allt glassplitter. Polis var på plats och rökdykare på väg.
– Det är klart att det är obehagligt när det händer sånt här. Tyvärr är det inte unikt och det säger jag inte för att förringa det. Tvärtom är det sorgligt, säger Inga-Karin Dentz.

Den lokala hyresgästföreningen har nu tagit initiativ till ett bomöte som man hoppas kunna hålla under nästa vecka tillsammans med hyresvärden. Väktare syns oftare i huset efter sprängningen men hyresgästerna pratar också om att ersätta nycklar med ett tagg-system och möjligheten att införa kameraövervakning.
– Det är klart att det är många av de boende som känner att det får vara nog, säger Inga-Karin Dentz.

Annons

Så sent som igår, måndag, hade hyresvärden och polisen i området ett möte för att diskutera trygghet och arbetssätt. Pierre Douhan, kommunpolis, berättar att man bland annat gav hyresvärden råd om hur man kan arbeta med frågor som rör trygghet.
– Det är oroligt i området och vi tar de boendes oro på allvar, säger Pierre Douhan.

Läs ocksåGranne vaktade i porten – kvinna tvingades hoppa från balkong

Förra helgens sprängning är inte uppklarad men enligt Pierre Douhan är ett av de spår man jobbar efter att sprängningen skulle vara kopplad till hämnd.
– Samtidigt jobbar vi brett och vill inte låsa fast oss vid ett spår. Då finns risken att vi missar något annat, säger Pierre Douhan.

Vad ska hyresgäster göra som ser knarklangning kväll efter kväll i sitt område?
– De ska absolut ringa polisen, varje gång, säger Pierre Douhan.

Annons

Mikael Ahlborn, regionchef på Akelius, bekräftar att man har en dialog med polisen. Man har ökat närvaron av väktare i bostadsområdet och hoppas att både väktarbolag och polis kan vara med på det planerade bomötet med den lokala hyresgästföreningen. Åtgärder som taggsystem och kameraövervakning kan bli aktuellt.

Läs ocksåHundratals köpte sex i hyreshus – 45-åring ska ha tjänat 100 000 kronor på svarthyrd bordellProstitution i hyresrätt

– Men vi kan bara övervaka inne i trapphuset och här är problemet utanför. Nu ökar vi närvaron i form av väktare och hoppas kunna störa bort problemen. Vi skulle inte förmedla till hyresgästerna att de ska prata med langarna. Det är en fråga för polisen, säger Mikael Ahlborn.

Läs också Hotfull hyresgäst ville spränga värdens kontor – får kontaktförbud och kan vräkas Här stjäl bedragare Hyresgästföreningens pengar – liga lurade äldre via falska telefonsamtal från banken Så kan du få hjälp i hemmet när du blir äldre – och det här kan du kräva

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.