Annons

Efter hyresbråket – så stor blir höjningen hos Gotlandshem

Gotland Hyresgästerna hos Gotlandshem har fått vänta på besked om sina nya hyror efter att parterna för andra året i rad misslyckats att komma överens. Nu står det klart att det blir en höjning med 1,7 procent från 1 april.
Foto: Jenny Knutsson
För andra året i rad havererade hyresförhandlingen mellan Gotlandshem och Hyresgästföreningen. Nu har Hyresmarknadskommittén avgjort frågan. Till vänster Gotlandshems vd Elisabeth Kalkhäll och till höger Susanne Davidsson, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen.

Hyresgästföreningen ville från början att Gotlandshem skulle avstå hyreshöjning helt och hållet, framför allt med tanke på den pågående coronapandemin som har drabbat många hushåll ekonomiskt.

— Vi insåg i och för sig att det argumentet inte skulle hålla eftersom det varit ganska grova taxehöjningar här på Gotland, säger Hyresgästföreningens förhandlingsledare Susanne Davidsson.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Sedan förra hyresförhandlingen har priset för fjärrvärme gått upp med närmare sex procent och vattentaxan med sju procent, enligt Gotlandshems vd Elisabeth Kalkhäll.

Men även om parterna var överens om att bolagets kostnader ökat så lyckades man inte enas om vad som är en rimlig hyreshöjning. I november havererade förhandlingen och ärendet överlämnades till den centrala Hyresmarknadskommittén, som nu har kommit fram till att höjningen ska vara 1,7 procent. Den börjar gälla från 1 april i stället för 1 januari som Gotlandshem hade begärt. Det innebär att en lägenhet som i dag kostar 6 000 kronor i månaden blir 102 kronor dyrare.

— Om man slår ut det på hela året så motsvarar det 1,27 procent och det är vi nöjda med. Men nu höjs nu faktiskt priset på lägenheterna med 1,7 procent och det är lite för mycket, tycker Susanne Davidsson.

Läs ocksåUppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet

Däremot är hon nöjd med att hyresgästerna, till skillnad mot i fjol, slipper betala hyreshöjningen retroaktivt.

Annons

Gotlandshem begärde från början att få höja med tre procent men sänkte sedan kravet till 2,5.

Vilka blir konsekvenserna av att höjningen blir lägre?

Läs ocksåViveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

— Kanske inte så stora för ett enskilt år. Men vi tycker att det är ett problem att bolaget har fått alldeles för låga hyreshöjningar historiskt, säger Elisabeth Kalkhäll.

Hon menar att Gotlandshems ekonomi successivt urholkas och att det är underhållet som blir lidande.

Från Hyresgästföreningens sida menar man att problemet snarare är att bolaget saknar en uppdaterad underhållsplan och därför har dålig koll på vad som bör prioriteras. Enligt Elisabeth Kalkhäll arbetar bolaget med just en sådan plan som ska vara klar senare i år.

Detta var andra året i rad som parterna misslyckades med att komma överens lokalt. För att försöka undvika att det blir ett tredje har Hyresgästföreningen och Gotlandshem bestämt att träffas mer regelbundet och gå igenom bland annat ekonomiska frågor löpande under året.

Annons

— Så är vi vana vid att jobba på andra håll. Jag tycker att det känns bra, säger Susanne Davidsson.

— Man ska komma ihåg att vi är två olika parter med motstående intressen, det ligger i sakens natur. Men jag hoppas att vi med det här gemensamma arbetet ska kunna skapa större förståelse för varandras åsikter och lägga grunden för en bättre dialog, säger Elisabeth Kalkhäll.

Gotlandshem skulle vid nyår ha infört sin nya hyressättningsmodell som innebär höjningar för en del och sänkningar för andra lägenheter. På grund av den försenade årshyresförhandlingen träder även detta i praktiken i kraft först den 1 april, för att sedan fasas in under flera års tid.

Regionägda Gotlandshem är öns största hyresvärd, med drygt 4 600 lägenheter.

Fakta: Detta är Hyresmarknadskommittén
  • Hyresmarknadskommittén är ett partsgemensamt organ för att lösa tvister i hyresförhandlingar mellan Hyresgästföreningen och landets kommunala hyresvärdar.
  • Kommittén består av företrädare för de kommunala värdarnas branschorganisation Sveriges Allmännytta och Hyresgästföreningen.
  • Hyresmarknadskommitténs beslut motiveras inte, och kan inte överklagas.
Läs också Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg" Jätteuppgörelsen klar – nya hyror för 76 000 hushåll i Göteborg Överenskommelse med Västerstaden: Nu slipper hyresgästerna Vilda Västern-hyra

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.