Annons

Efter kraschlandningen – så ska hyresjätten tvingas förhandla igen

Malmö När Hyresgästföreningen ratade rekordkravet strandade en av landets största allmännyttor, MKB i Malmö, förhandlingarna. Oansvarigt menar hyresgästerna som nu vill tvinga tillbaka bostadsbolaget till förhandlingsbordet.
Sedlar och MKB-flaggor.
Foto: Gry Ellebjerg/Anders Paulsson

Förhandlingarna om hyror för 65 000 Malmöbor, eller 26 400 hushåll, bröt samman i november när MKB, det kommunala bostadsbolaget i Malmö, inte fick igenom sitt rekordkrav på 8,25 procent. Hyresgästföreningens motbud på 2,4 procent var för lågt för MKB som var de som valde att stranda förhandlingarna. I stället ville de att Hyresmarknadskommittéen, en partssammansatt grupp, skulle avgöra hyresnivån.

– Vi står för långt ifrån varandra i vad vi tycker och vi lyckas inte komma överens trots att vi har suttit i förhandlingar sedan oktober, sa Margaretha Söderström, kommunikationschef på MKB, i samband med att MKB lämnade förhandlingsbordet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar
Margaretha Söderström, kommunikationschef på MKB.
Margaretha Söderström, kommunikationschef på MKB.

Men Hyresgästföreningen ger sig inte. De vill fortsätta förhandlingarna med bostadsbolaget.

– Vi anser inte att avbryta förhandlingarna så tidigt i processen är att ta ansvar för sina hyresgäster. Det visar tyvärr att MKB inte har det allmännyttiga ansvar man kan önska sig av ett kommunalt ägt bolag med 65 000 boende. En stor del av Malmös befolkning. Hyresgästföreningen har högre förväntningar än så på ett allmännyttigt bolag, säger Joel Nordström, sammankallande för Hyresgästföreningen i Malmös förhandlingsdelegation, i ett pressmeddelande.

Annons
Joel Nordström, Hyresgästföreningen i Malmö.
Hyresgästföreninges kampanjchef Joel Nordström.

Genom manifestationer och en namninsamling hoppas man skapa tryck på Malmös politiker och MKB och därmed tvinga bostadsbolaget till förhandlingsbordet.

– Med namninsamlingen vill vi påverka Malmös politiker, som är de som har den reella makten över MKBs förhandlingar eftersom det handlar om ett allmännyttigt bolag. Målet är att få MKB att komma tillbaka till förhandlingsbordet. Och det jobbar vi på genom att samla in så många namn som möjligt. Från dels boende hos MKB, men också malmöbor i stort eftersom detta är en fråga som engagerar många. Vi tycker alltid att lokala förutsättningar tolkas bäst utifrån lokala perspektiv. Därför vill vi att hyresfrågan ska lösas lokalt vid förhandlingsbordet och inte centralt hos Hyresmarknadskommittén, säger Joel Nordström.

Turbulenta hyresförhandlingar

Förra året var präglat av långdragna hyressamtal och förhandlingar som sprack runt om i landet. I år står parterna återigen långt ifrån varandra och hyresvärdarna har krävt ännu större höjningar. Gotlandshem strandade nyligen förhandlingarna för femte året i rad efter att ha krävt en hyreshöjning på 17,53 procent.

Annons

I Malmö har det senaste året varit särskilt turbulent kring hyrorna. I somras lämnade fyra hyresjättar – Heimstaden, Willhem, Victoriahem och Trianon – också förhandlingarna när de inte fick igenom kravet på ytterligare en hyreshöjning. De höjde då hyrorna med 1,75 procent genom att vända sig direkt till hyresgästerna, 12 600 hushåll, genom en så kallad direktavisering. Hyresgästföreningen svarade med att kräva 63 miljoner kronor i ersättning. Under hösten kom Hyresgästföreningen och hyresvärdarna överens om att kompensera de som betalat höjningen med motsvarade nivå nästa år.

Läs ocksåRekordkravet blev ratat - förhandlingar om hyror för 65 000 har brutit sammanMargareta Söderström, kommunikationschef på MKB.
Fakta: Årets hyresförhandlingar

Läs också Därför kan hyran höjas mer än någonsin 2024 - sju faktorer som påverkar Fyrabarnsmamman Sarah tar från matkontot efter hyreshöjning: "Säger nej till glass till barnen" Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen" Kristoffer, 40, drog nitlotten igen - ny rekordhöjning av hyran: ”Helt absurt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.