Annons

Efter storbranden – barn blev bostadslösa mitt i skolstarten

Järva 24 familjer står utan bostad efter branden på Kuddbygränd i Rinkeby. Oron över var de ska bo är stor bland hyresgästerna. "Många har skolbarn, de har fått en jobbig skolstart när de fick börja terminen som bostadslösa", säger en mamma.
Foto: Linda Dahlin
Många av hyresgästerna består av barnfamiljer, som är oroliga över var de ska bo framöver.

I torsdags klockan 15.30 kom larmet om en brand på Kuddbygränd 20-22 i Rinkeby. Branden började i en lägenhet högst upp och spred sig snabbt upp på vinden. Ingen person skadades, men samtliga 24 hushåll evakuerades på grund av brand-, rök- och vattenskador.

Bland hyresgästerna är oron stor över vad som ska hända nu. Sedan branden samlas många av dem utanför huset dagligen för att prata och stötta varandra. Några har tagit in på hotell, andra bor hos släktingar eller vänner.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

– Vi fick pengar för att bo en vecka på hotell av försäkringsbolaget. Vi hoppas att vi kan få ersättningslägenheter snart, det är ohållbart att bo på hotell eller hos vänner med barn i längden. De har nyss börjat skolan och allt har blivit väldigt krångligt nu, mitt i skolstarten, säger en pappa som vi träffar på gården.

– Någon sa att vi förlorar våra kontrakt nu, men de kan de väl ändå inte mena. Vi har bott här i 17 år och betalat hyran. Var ska vi ta vägen, det går inte att hitta en lägenhet så lätt i Stockholm, säger en av mammorna som samlats utanför huset.

Varje dag sedan branden samlas många av de evakuerade hyresgästerna på gården för att stötta varandra.

Idag kan hyresgästen bli av med hyreskontraktet om lägenheten blivit obrukbar i samband med brand enligt nuvarande lag. Det är upp till hyresvärdens goda vilja att låta hyresgästen flytta tillbaka eller att erbjuda henne eller honom en ersättningslägenhet.

Men reglerna kan vara på väg att ändras till hyresgästernas fördel. Regeringen föreslår att skyddet för hyresgäster i vissa utsatta situationer ska stärkas.

Bland annat föreslår regeringen att hyresgästen ska erbjudas ett nytt hyresavtal av hyresvärden när en hyreslägenhet förstörs genom till exempel brand. Propositionen ”Stärkt skydd för hyresgäster” är överlämnad till riksdagen och kommer att behandlas under hösten. De nya reglerna föreslås att träda i kraft från den 1 januari 2022.

Annons

Hyresgästföreningen har varit med och drivit på regeländringen, och att det snart är dags för beslut välkomnas av Susanna Skogsberg, förbundsjurist på Hyresgästföreningen:

Läs ocksåHyresgäster rättslösa vid brand

– Jag skulle bli väldigt förvånad om Familjebostäder inte erbjuder de drabbade hyresgästerna återflyttningsrätt, nu när det kan bli nya regler från årsskiftet, säger hon.

Lott Jansson, kommunikationschef på Familjebostäder, kan ge ett lugnande besked: ingen hyresgäst blir av med sitt kontrakt.

– Familjebostäder jobbar för att hjälpa försäkringsbolagen att hitta bra lösningar på boende för våra hyresgäster som har hemförsäkring. Vi har också en tradition av att hjälpas åt mellan de tre kommunala bostadsbolagen i de här frågorna och för att få fram bostäder när våra hyresgäster drabbas, säger hon.

Läs ocksåBoverket ser över regler efter Rinkebybrand

De hyresgäster som saknar hemförsäkring uppmanas att kontakta socialtjänsten för att få hjälp med boende.

Flera av hyresgästerna som Hem & Hyra pratar med har inte fått någon hjälp av sina försäkringsbolag med ersättning för hotell.

– De säger att vi måste ha besiktingsprotokoll från Familjebostäder först. Men vi har inte fått något protokoll än. Informationen har varit väldigt dålig, säger en av hyresgästerna.

Annons

Lott Jansson säger att Familjebostäder har en ansvarig som har kontakt med hyresgästernas olika försäkringsbolag och som ska se till att besiktningen blir klar.

Branden startade högst upp i huset och spred sig snabbt upp till vinden. Vad som orsakade den är ännu oklart.

Hon kan inte ge något besked om det är möjligt att bo i några av lägenheterna efter branden.

– Arbete pågår för fullt med att gå igenom fastigheten med alla berörda aktörer för att se hur omfattande skadorna är och vilka åtgärder som krävs. Vi meddelar hyresgästerna så fort vi får ny information om lägenheternas skick och eventuellt tillträde. Fastigheten måste vara säker, säger Lott Jansson.

För tolv år sedan dog en kvinna och sex barn av rökförgiftning i en annan trappuppgång på Kuddbygränd. Utredningen av branden visade att rökluckorna inte hade fungerat i huset, vilket var en av orsakerna till rökförgiftningen.

Vad som orsakade branden i torsdags är ännu oklart. Polisen har inlett en förundersökning och vill inte kommentera den i nuläget.

Läs också Familjebostäder vill ta lärdom av Rinkebybranden Hyresgäster får flytta hem efter Rinkebybranden Automatiska rökluckor kan hindra dödsbränder

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.