Annons

Ekobrottsling ingår i styrelse som vill ombilda

Stockholm Obefintlig kontroll gör att styrelsen i bostadsrättsföreningar som vill ombilda kan bestå av ekobrottslingar. Så är fallet med en pågående ombildning i Stockholm.

Stockholm stads nya politiska majoritet har stängt dörren för ombildningar av lägenheterna i stadens bostadsbolag. Men det är fortfarande fritt fram för en privat fastighetsägare att sälja lägenheter till hyresgäster såväl i Stockholm som i länets övriga kommuner. I flera andra kommuner tillåter också kommunala bostadsbolag ombildningar.

Men få av hyresgästerna som överväger att köpa sin lägenhet i en pågående ombildning i Stockholm vet troligen om att en person i styrelsen är dömd för ekonomisk brottslighet vid tre tillfällen.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Senast i våras dömdes personen,  samtidigt som han satt i styrelsen, för att ha förfalskat en faktura på nära en miljon kronor, sin före detta sambos namnteckning och en inbetalning till banken. Domen är överklagad och ny rättegång ska ske nästa år.

Hur många personer som är dömda för ekonomisk brottslighet och sitter i länets tusentals föreningar som vill ombilda, är oklart. Ett stickprov på femtio föreningar visar att en person dömdes för svindleri samtidigt som personen satt i styrelsen.

Annons

Ett skäl till att ekobrottslingar kan sitta i bostadsrättsföreningar är att kontrollen är obefintlig. Den som vill bilda en förening skickar information om styrelsemedlemmarna till Bolagsverket. Bolagsverket sållar sedan bort de som har näringsförbud eller har gått i personlig konkurs. Inte ekobrottslingar.

Läs ocksåEfter ombildningsbluffen: Toppmäklare blir utan legitimation

– Det är så lagen ser ut. Men det är ju inte bra att personer kan sitta i styrelsen samtidigt som de sysslar med ekonomisk brottslighet, säger Peter Källenfors, chefsjurist på Bolagsverket.

Erika P Björkdahl, föreståndare på IFF, Institutet för fastighetsrättslig forskning på Uppsala universitet, säger att hon inte skulle vara odelat positiv till att ha en ekobrottsling i sin egen styrelse.

Annons

– Men samtidigt måste tidigare dömda brottslingar ha en chans att komma tillbaka i samhället. Därför är det inte självklart att lagstiftningsvägen hindra personer som dömts för ekonomisk brottslighet att sitta i styrelsen.

Läs ocksåEfter gigantisk ombildningshärva – toppmäklare tar stridMäklare inblandad i ombildningsfiffel

Hon ser det som en möjlighet att intygsgivaren som granskar den ekonomiska planen vid ombildning också skulle kunna kontrollera vilka som sitter i styrelsen. Något som inte ingår i intygsgivarens uppdrag i dag.

Fakta: Så kollar du styrelsen

Kontakta tingsrätten, Svea hovrätt, Ekobrottsmyndigheten, Skatteverket eller Kronofogden.

På Alla Bolag syns det om en person är engagerad i fler bolag.

Tänk på att använda information om andra människors före detta kriminella liv varsamt.

Läs också Definitivt stopp för ombildningar i Göteborg Borgerlig allians vill ombilda kommunala hyresrätter i Nynäshamn Ombildningskritikern Anders köpte sin hyresrätt: "Helst hade jag fortsatt att hyra"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.