Annons

Elen bort från studenthyran i Kalmar

Kalmar ​El ska inte längre ingå i hyran för studenter som bor hos allmännyttan Kalmarhem. I gengäld sänks hyran med 156 kronor i månaden.

​Förändringen berör tills vidare alla studenter som bor i studentlägenhet med eget kök och badrum hos Kalmarhem. Inför terminsstarten i höst monterar bolaget individuella elmätare i varje lägenhet, totalt närmare 600 stycken.

Den som flyttar in i sommar slussas rätt in i det nya systemet i augusti. Då får man en preliminär debitering för den el man väntas förbruka under månaden. Kostnaden justeras sedan när den verkliga förbrukningen har lästs av.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Som kompensation sänks hyran med 156 kronor per månad, totalt 1 560 kronor per år då studenter har två hyresfria månader. Det ska enligt bolaget motsvara kostnaden för en normal elförbrukning.

Studenter som redan nu bor i studentlägenhet hos Kalmarhem övergår successivt till det nya systemet under hösten, medan studenter som bor i korridor ännu inte berörs. Men tanken är att på sikt helt slopa el som är inbakad i hyran, enligt Kalmarshems vd Bibbi Johansson.

Annons
– De flesta tycker nog att det är rimligt att vi har ett miljötänk och att man betalar för vad man själv förbrukar, säger hon. Det kan ge en ökad medvetenhet, att man stänger av hushållsapparater, tv och lampor när man går ut till exempel.

Studenternas el levereras av Kalmar Energi. Men det blir Kalmarhem som mäter förbrukningen och sköter debiteringen. Enligt Bibbi Johansson blir det billigare för studenterna eftersom de slipper anslutnings- och nätavgifter för ett eget abonnemang.

– En student kan få betala upp till två kronor per kWh. Vårt totalpris är i dag 1,39 kronor per kWh. Det är väldigt lågt. Nackdelen är att man inte själv får välja leverantör.

Annons

Kalmarhem räknar med att prisnivån kommer att ligga fast i åtminstone ett par år, med viss reservation för eventuella regionala avgifter.

Läs ocksåKalmarhem vill att hyresgäster ska agera mot våld i hemmet
Totalt erbjuder Kalmarhem studentboende för ungefär 1 100 studenter.

Läs också Kalmarhem höjer hyran med 1,8 procent Kalmarhem kräver plötsligt straffavgift  I Kalmar får alla studenter tak över huvudet Kalmarhem gör studentbostäder till vanliga hyresrätter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.