Annons

Tre om ordförandeposten för Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg

Region BohusÄlvsborg-Skaraborg Vem ska leda Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg? Tre personer är nominerade till att bli regionordförande. Två av dem är aktiva i föreningen sedan tidigare. Den tredje, som är valberedningens förslag, kommer utifrån.
Agnetha Andersson, Philip Nordqvist och Fredrik Marcusson är alla nominerade till posten som regionordförande.
Foto: Karin Gistedt / Nils-Olof Larsson
Agnetha Andersson, Philip Nordqvist och Fredrik Marcusson är alla nominerade till posten som regionordförande.

Lördagen den 22 april håller Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg regionfullmäktige på Solgården utanför Vänersborg. Som Hem & Hyra redan har berättat kommer Lennart Derehag efter då att lämna posten som regionordförande.

Den person som valberedningen föreslår som Derehags efterträdare är Agnetha Andersson, 62 år, från Trollhättan. Hon har jobbat som journalist, ledarskribent och politisk sekreterare för Socialdemokraterna i såväl Västra Götalandsregionen som Trollhättans kommun. ”I samtliga av dessa yrkesroller har kommunikation, opinionsbildning och bostadspolitik varit viktiga beståndsdelar”, står det i valberedningens presentation av Agnetha Andersson inför regionfullmäktige.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Agnetha var medlem i Hyresgästföreningen på 1980-talet men har inte varit förtroendevald tidigare.

Agnetha Andersson, Trollhättan.
Agnetha Andersson, Trollhättan, är valberedningens förslag till ny regionordförande för Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg.

Om du blir ordförande, hur kommer medlemmarna märka det?

– Initialt inte alls. Först skulle jag ha en läroprocess då jag fick sätta mig in i allt. Sedan skulle jag få forma min roll tillsammans med den övriga regionstyrelsen. Min främsta styrka är att jag jobbat med opinionsbildning och kommunikation. Så i förlängningen skulle jag bli synlig ordförande och jobba för att synliggöra Hyresgästföreningens arbete ännu mer, säger Agnetha Andersson.

Annons
Läs ocksåRimliga hyreshöjningar – hjärtefråga för Susanne Sjöblom omvald ordförande Hyresgästföreningen Stockholm

Philip Nordqvist, 37 år, från Lysekil är också nominerad. Han är egenföretagare i Lysekil. Philip inledde sitt engagemang i Hyresgästförening genom att bli aktiv i sin lokalförening i Lysekil. År 2017 blev han ledamot i föreningsstyrelsen BohusVänerDal och 2019 tog han plats i regionstyrelsen, ett uppdrag han senare avslutade sommaren 2020. Samtidigt har han ända sedan år 2003 varit partipolitiskt aktiv. I dag representerar han moderaterna i Lysekils kommun.

Philip Nordqvist, Lysekil
Philip Nordqvist, Lysekil, är en av de tre som nominerats till posten som regionordförande.

Om du blir ordförande, hur kommer medlemmarna märka det?

– Först och främst en föryngring. Men sedan också en transparens och öppenhet som jag till viss del saknat. Vi har en fin, väl fungerande region, så det behöver bara skruvas lite för att den ska bli ännu bättre. Jag önskar att det ideella arbetet lyfts och om jag blir ordförande vill jag möta människor och skapa engagemang. Men framför allt måste vi hitta en föryngring och visa att det inte är en partipolitisk organisation. Jag tror på hyresrätten och engagemanget från hyresgästerna, säger Philip Nordqvist.

Läs ocksåBeslut på årsmötet: extra stöd till hyresgäster inför renoveringarProtester mot hyreshöjande renoveringar i Bergsjön tidigare i år. Nu har Hyresgästföreningen i Västra Sverige bestämt att utse ombyggnadsansvariga i alla sina 13 föreningsområden.

Fredrik Marcusson, 53 år, bor i Mariestad, är den tredje kandidaten till ordförandeposten. Fredrik arbetar med bio och mjukpapper och har jobbat fackligt inom Pappers och Scen & Film. Han är nu ordförande i Hyresgästföreningen i Skaraborg och ledamot i regionstyrelsen. Han har varit förtroendevald i Hyresgästföreningen i drygt 22 år på flera olika poster, som att förhandla, vara studieorganisatör, sekreterare, ordförande och kassör.

Fredrik Marcusson, Mariestad.

Annons

Fredrik Marcusson, Mariestad, är nominerad till ordförandeposten.

Om du blir ordförande, hur kommer medlemmarna märka det?

– Det skulle vara ett riktigt hedersuppdrag, som jag känner mig mogen att ta mig an. Om jag blir vald ska jag arbeta för en synligare regionstyrelse, som jag menar är allt för anonym i dag. Det gäller att ta tillvara de som jobbar längst ut i rörelsen, synliggöra dem och deras arbete. De är viktiga kuggar i föreningsarbetet. Regionen är stor, men jag är inte rädd för att åka runt och jag kan lova mer fysisk närvaro om jag blir vald. Jag vill träffa de förtroendevalda och jobba nära dem. Teams är bra ibland, men fysisk närvaro lyfter arbetet ytterligare, säger Fredrik Marcusson.

Läs också Hyresgästföreningen säljer kollot Solgården: "Fantastiskt om nån drev det vidare i samma anda" Lägger ner kollo för utsatta barn: "Inte ekonomiskt försvarbart att driva Solgården" En sjungande regionordförande med stort hundintresse

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.