HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

En region helt utan ombud med utländsk bakgrund

Region BohusÄlvsborg-Skaraborg Inget av ombuden från BohusÄlvsborg-Skaraborg har annan bakgrund än svensk. Trots att de ska spegla medlemskårens mångfald.
Foto: Johanna Ohlson
Anita Wester satt som ordförande för valberedningen i region BohusÄlvsborg-Skaraborg som inte lyckades hitta någon med utländsk bakgrund att representera regionen på stämman.

Region BohusÄlvsborg-Skaraborg skickar tolv ombud till Hyresgästföreningens förbundsstämma på Visby nästa vecka. Bland dem finns ingen med utländsk erfarenhet. Men Anita Wester, som suttit som ordförande för valberedningen, tycker de gjort vad de kunnat. 

– Det har helt enkelt inte funnits några för oss att välja på. Det är väldigt få på förtroendemannasidan som kommer från andra länder.

Läs ocksåVästsvenska kommuner mörkar svar om avhysningspolicy

Även sist det var förbundsstämma, år 2012, utmärkte sig BohusÄlvsborg-Skaraborg som en av fyra regioner som helt saknade ombud med utländsk bakgrund. Anita Wester ser ingen direkt lösning på problemet.

– Vi kan inte tvinga någon att engagera sig. Men jag tror det är något som kommer att förändras över tid. Lyckas vi bara få in en person med utländsk bakgrund tror jag det kan locka fler.

Så fungerade det med att få in fler kvinnor, menar hon. Även om även kvinnorna fortfarande är underrepresenterade. Av 12 ombud är fyra kvinnor. När det gäller ålder har man lyckats sänka snittet, mycket tack vare två kvinnor som är under 30 år. De sänker medelåldern till 55 år. Men fortfarande är över hälften av ombuden över 60 år.

Läs ocksåLämnar regionstyrelsen - "Förnyelsen går för långsamt"

– Förr var det mest äldre gubbar, så det har gått åt rätt håll, säger Anita Wester.

Även i övriga delar av Västra Götaland har man problem att representera mångfalden bland medlemmarna. I Hyresgästföreningen region västra Sverige har tre av nitton ombud rötter utomlands

Vill du veta hur representationen ser ut bland alla stämmans ombud kan du läsa mer om det här

Läs ocksåHyreskrav på över 13 procent väcker oro i Hällevadsholm
Fakta: Svensk och utländsk bakgrund

Personer anses ha svensk bakgrund om de själva är födda i Sverige och har minst en svenskfödd förälder.
Personer med utländsk bakgrund är antingen själva födda utomlands, eller födda i Sverige med två föräldrar som båda är födda utomlands.
Ungefär 21 procent av Sveriges befolkning har utländsk bakgrund.

Källa: Statistiska centralbyrån, SCB

Läs också Flytt till nytt regionkontor i Vänersborg Hyresgästföreningen kan lämna Tuppen i Vänersborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.