Annons

En sjungande regionordförande med stort hundintresse

Region BohusÄlvsborg-Skaraborg Musik, politik och hundar. Det är Agnetha Anderssons stora intressen. Och nu, som ny regionordförande för Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg vill hon verka för att lyfta boendefrågorna, som hon menar är nyckeln till det mesta. ”Mycket av det som är problem idag kan förbättras genom boendet, till exempel integrationen”, säger hon.
Foto: Karin Gistedt
Agnetha Andersson är ny regionordförande i Hyresgästföreningen BohusÄlvsborg-Skaraborg. "Jag blev överraskad och smickrad över förtroendet", säger hon.

I Trollhättetrakten är Agnetha Andersson ett känt namn. Hon har jobbat som journalist och ledarskribent på lokaltidningen Ttela, är aktiv politiker i kommun och region, varit politisk sekreterare för Socialdemokraterna, men nu är hon ny på posten som regionordförande för Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg, som förkortas Bäsk.

– Ja, det är nytt, spännande och verkligen en utmaning, säger Agnetha när hon kommer in på regionkontoret i Vänersborg.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

– Och så ska jag lära mig alla namn. Det kan jag varna för redan nu, att jag har väldigt svårt för namn. Så jag hoppas att ingen tar illa upp om jag säger fel, eller inte kommer ihåg. Det är inget personligt, utan bara det att jag har så svårt för det. Men jag pluggar på, säger hon med ett skratt.

Bostadspolitik – inte partipolitik

Agnetha Andersson var valberedningens kandidat till ny regionordförande efter Lennart Derehag, som valde att sluta sitt uppdrag efter tio år på posten. Agnetha vann omröstningen över Philip Nordqvist från Lysekil. Debatten efteråt kom att handla om hur de olika kandidaternas politiska bakgrund presenterades, Agnetha som socialdemokrat, Philip som moderat.

– Jag förstår att det blev debatt efter, säger Agnetha, och det är bra. Det visar ju att det finns plats för olika åsikter och att man verkligen tar upp det.

Läs ocksåAgnetha Andersson ny regionordförande efter votering – "Tack för förtroendet"Agnetha Andersson från Trollhättan valdes till ny regionordförande för Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg.

Hon menar att bara det att hon och Philip Nordqvist har så olika partipolitisk hemvist visar att Hyresgästföreningen inte handlar om partipolitik, utan om bostadspolitik.

– Hyresgästföreningen är i allra högsta grad politisk, men partipolitiskt obunden. Det är oerhört viktigt. Jag kommer verkligen inte att försöka göra Bäsk till ett S-fäste. Den värdegrund jag vilar på när det gäller bostadspolitiken har jag som människa, inte som partipolitiker.

– Ska man verka i Hyresgästföreningens namn, så är det inte partipolitiken, utan bostadspolitiken, den gemensamma värdegrunden som gäller och inget annat, säger hon bestämt.

Läs ocksåBilfri stadsdel splittrar Trollhättan - "Bara för en utvald klick"Bildkollage med Agnetha Andersson och Mikael Eriksson. Trollhättebor med olika uppfattningar om den nya bilfria stadsdelen Vårvik.

Målet är att jobba gemensamt för att värna hyresrätten.

Annons

– För mig handlar det inte heller om att ta strid mot hyresvärdarna, utan att gemensamt lyfta boendeformen, att hyra sin bostad. Gemensamt kan vi göra det bättre.

Överraskad och smickrad

Hon tycker att många av dagens samhällsproblem har sin grund redan i boendet, bland annat hur segregationen är ett led till gängkriminaliteten på grund av utanförskap och uppgivenhet hos unga människor. Men hon lyfter också bristen på bostäder i studieorter, som kanske till och med kan leda till att ungdomar som vill läsa vidare helt enkelt avstår, på grund av att de inte hittar någonstans att bo.

Agnetha Andersson vann omröstningen över Philip Nordqvist från Lysekil. Debatten efteråt kom att handla om hur de olika kandidaternas politiska bakgrund presenterades, Agnetha som socialdemokrat, Philip som moderat. ”Att det blev debatt, menar jag bara är bra för Hyresgästföreningen”, säger Agnetha Andersson.

Nu är Agnetha arbetslös, eller mellan två jobb, som hon själv uttrycker det. Men hon siktar på att ta ut förtida pension. Det kommer inte att betyda att hon slår sig ner i gungstolen och börjar virka, utan i stället ska tiden ägnas åt det nya uppdraget. Hon har fått lite vägledning av den tidigare ordföranden Lennart Derehag, som berättat hur arbetsbördan blir.

– Jag har förstått att det går i vågor och perioder hur mycket arbete som krävs. Men jag, och min make, är vana vid det. Jag har alltid arbetat så, både som journalist och som politiker. Det har varit oregelbundna arbetstider i hela mitt yrkesliv. Jag ser det som en utmaning att vid min ålder få lära något nytt, få nya utmaningar och få växa med det.

Efter valet fick Agnetha Andersson en grattiskram av sin företrädare, Lennart Derehag.

Att hennes namn kom upp som efterträdare till Lennart Derehag var både överraskande och smickrande, säger Agnetha.

– Ja, jag blev verkligen paff. Jag har ju inte varit aktiv i Hyresgästföreningen, jag bor i villa och har inte ens varit medlem. Men efter moget övervägande och några samtal med vänner och bekanta, så antog jag utmaningen.

Agnetha säger att även om hon inte bor i hyresrätt idag, så har hon den boendeformen med sig ända från tidiga barnsben, då föräldrarna flyttade till allmännyttan på Hjortmossen i Trollhättan.

Bostadskarriär

– Hjortmossen var mitt hem till och från i 29 år. Och jag tror att jag kommer att bli hyresgäst igen. Jag ser det som en bostadskarriär att efter tiden i villa, få flytta till en hyresrätt med all den frihet det ger. Jag tänker mig en lägenhet på Vårvik i Trollhättan inom några år, säger hon.

Annons

Och när vi pratar om Vårvik, ett planerat bostadsområde som nu är lagt på is, kommer vi in på ämnet investeringsstöd som togs bort.

– Det var ren galenskap, säger Agnetha. Att man tog bort stödet, istället för att förändra det och gör något bättre. Vi har bostadsbrist i landet, det är trångboddhet och ungdomar kan inte flytta hemifrån. Det behövs fler bostäder och då krävs det ett bra stöd för dem som vill bygga dem.

Hur kommer nu hyresgäster i BohusÄlvsborg-Skaraborg att märka att Hyresgästföreningen fått en ny ordförande?

– Mina hjärtefrågor är att stoppa social housing. Det är ett finare ord för barnrikehus eller fattighus. Det har vi redan provat i historien och det var inget bra. Vi har redan utsatta områden, som visar att segregering är av ondo. Sedan har jag under hela mitt yrkesliv jobbat med kommunikation och opinionsbildning på olika sätt. Det tror jag att jag kan ha nytta av. Men det handlar väldigt lite om att jag är ny ordförande. Detta är ett lagarbete där det är de kloka hyresgästernas arbete som ska lyftas.

– Jag kan vara med och bidra till att Hyresgästföreningen är en aktiv samhällsaktör, som syns och hörs. Men utan hyresgästernas arbete och engagemang så är vi inget.

Hundinstruktör

Är det något vi har glömt att prata om? Jo, hundar förstås. Agneta är en hängiven hundägare som också är mångårig instruktör inom Svenska Brukshundklubben.

– Det är hunden som ger mig den avkoppling jag behöver. När vi kör ett träningspass, eller går en stund i naturen, då är det fullt fokus på det. Då existerar inget annat och då tankar jag energi. Tio terapeuter kan inte ge samma effekt som en hund kan göra.

Fakta: Agnetha Andersson

Ålder: 62 år

Yrke: Journalist, politisk sekreterare.

Bor: I villa i Björndalen i Trollhättan

Familj: Gift sedan snart 30 år. En son sedan tidigare, en gemensam son, samt en bonusdotter, ett barnbarn och fyra bonusbarnbarn.

Husdjur: Hunden Flicka, en australian shepherd.

Fritidsintressen: Hunden och hundträning. Engagerad i Brukshundklubben sedan många år. Musik. Varit dansbandssångerska, i band där maken spelade trummor, och har sjungit i kör, men det är intressen som nu fått hamna i skymundan av tidsbrist. Lyssnar dock musik och är allätare. Sjunger gärna hemma.

Läser: Främst politiska handlingar och faktaböcker, men gillar Leif GW Persson och Emma Hamberg för att nämna några.

Agnetha Andersson. ordförande Bäsk
Agnetha Andersson.

Vad kommer att sägas i tacktalet när du avtackas som ordförande om några år?

– Hoppas att man säger att jag bidragit till att göra Hyresgästföreningen till en viktig samhällsaktör som gett engagerade medlemmar. Och att vi alla var med och stoppade social housing i Sverige.

Läs också Tre om ordförandeposten för Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Här mjölkas bostadsbolagen på miljoner: ”Borde användas till renovering”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.