Annons

En tratt ska minska antalet utryckningar till hyresgästernas avlopp

Värnamo I stället för att matfett hamnar i vasken vill Finnvedsbostäder att hyresgästerna häller det i plastflaskor. 600 hushåll utrustas med en specialtratt som hjälp.
Foto: Annika Wallsson
Fett- eller miljötrattar delas ut av vissa kommuner eller bostadsbolag. De passar till plastflaskor. Piggarna som syns i locket är till för att fästa plastflaskans skruvkork så att den finns nära till hands när flaskan är full.

Den är röd och grann. Och ännu oanvänd.

– Vi har ju fått den ganska nyligen och jag har inte haft något behov av den. Jag använder inte så mycket fett och när jag gör det så tar jag hushållspapper och torkar av stekpannan innan jag diskar, säger Erika Jansson.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hon och övriga hyresgäster i kvarteren Doktorn och Prästen är först ut i Finnvedsbostäders nya projekt. Bara i området Doktorn måste Finnvedsbostäder åka ut fem, sex gånger i månaden för att åtgärda stopp i avloppen.

– Vi börjar inte där för att det händer mest där utan för att vi har gjort stambyten och vill förebygga att rören täpps igen, säger Anna Karlsson, miljösamordnare hos Finnvedsbostäder.

Det var när fett samlades i en kulvert som måttet blev rågat.

Annons
Läs ocksåFettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bortTill vänster en fettklump i Norrköping som väger över 40 ton. Till höger Andreas Ahnström, Tekniska verken, som inspekterar i en pumpstation.

– Vi var tvungna att anlita entreprenad för att rensa hela området. Då tänkte vi att vi måste göra något åt detta. Igentäppta avlopp ökar och är en stor kostnad, säger Anna Karlsson.

Ökningen kan dels förklaras i ändrade matvanor men även individuell mätning av vatten spelar in.

– Vattenbesparing orsakar en hel del. Det har hänt att man knappt fått spola varmt vatten när man kommit ut till hyresgäster, säger Anna Karlsson.

Läs ocksåSå återvinner du ditt fett på rätt sätt

Idén med projektet kommer från ett bostadsbolag i Borlänge, där man tagit fram en tratt som passar till vanliga petflaskor och som ska användas även i Värnamo.

– Vi ser fram emot detta och hyresgästerna har varit väldigt positiva. Tanken är att vi ska införa det i hela beståndet säger Anna Karlsson.

Annons

De fettfyllda flaskorna lämnas i en behållare i soprummet för att sedan fraktas till värmeverket i Ljungby för förbränning.

Gammal visdom från norr menar att det rensar om man häller sumpen från kokkaffe i vasken?

– Jasså! Jag vet faktiskt inte om det stämmer, säger Anna Karlsson och skrattar. Men jag kan prata med några hyresgäster som kokar sitt kaffe så kan vi prova lite.

Fakta: Tips om fett

Allt matfett kan orsaka stopp, även olja och flytande margarin.

Det kan räcka med oljan från en fritering för att det ska täppa till rören. Samla in oljan och lämna det på din miljöstation.

Torka ur din stekpanna med papper som slängs i soporna.

Matfett ska inte heller spolas ned i toalettstolen.

Läs också Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan Stank från skithål och rostiga balkonger - värden svarar med att polisanmäla hyresgästerna "Inte klokt": 888 kronor för att byta ett lysrör – värden backade och sänkte priserna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.