HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

En trea blir 111 kronor dyrare i Norrahammar

Jönköping Från första januari höjs hyran med 2,45 procent för hyresgästerna hos Norrahammars kommunala bostäder. Stor del av höjningen handlar om ökat underhåll.

Hyresförhandlingarna kring nästa års hyra är avslutade mellan Norrahammars kommunala bostäder, NKBO, samt Hyresgästföreningen.

Parterna har enats om en hyreshöjning från årsskiftet med 2,45 procent. För en lägenhet på 70 kvadratmeter motsvarar det en hyreshöjning med ungefär 111 kronor i månaden.

Läs ocksåKenneth tvingas flytta sitt bibliotek: "Det här är upprörande"

– Det är underhållet som vi lagt pengarna på. Företaget har ett eftersatt underhåll som nu slår igenom. Allt annat har vi försökt att pressa ned men inte underhållet. Det handlar om stamrenoveringar, fönster, kök, med mera, säger Brigitte Widell, förhandlare hos Hyresgästföreningen Sydost.

Hon summerar förhandlingen så här:

Annons

– Det var en konstruktiv förhandling. Vi har en bra diskussion för hur man ska hantera underhåll och vi ska även fortsätta att föra den diskussionen.

Läs ocksåKenneth kan förlora sitt bibliotek - enligt hyresvärden är det han kallar hem en lokalEn äldre man står med käpp i ett rum fullt med böcker, möbler och tavlor.

Även Reine Johansson, vd för NKBO, kommenterar uppgörelsen i positiva ordalag.

– Min uppfattning är att vi haft ett gott samtalsklimat. Och som i alla förhandlingar gäller det att ge och ta lite. I vissa fall har vi ett gynnsamt ränteläge och vi har gjort besparingar inom energi. Sedan har vi sedvanliga kostnadshöjningar men det stora som gör att vi måste upp i hyresnivå är underhållet. Vi måste komma ikapp och behålla värdet på fastigheterna. Och där har vi en samsyn, säger Reine Johansson.

Annons

NKBO ägs av Jönköpings kommun och har drygt 1 000 lägenheter.

Läs ocksåSpottande hyresgäst blir av med lägenhetenHyreslagen, bok som ligger på ett bord
Läs också Politiker anklagades för svartuthyrning - fick rätt genom 16 år gammalt löfte Goda grannar hjälper i krisen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.