Annons

Enprocentig hyreshöjning i Trollhättan

Trollhättan Bostadsbolaget Eidar ville höja hyran med 2,2 procent. Efter överläggningar med Hyresgästföreningen stannade höjningen på en procent. "En bra kompromiss", säger vd:n Urban Blom.

Även på Hyresgästföreningen är man nöjd med uppgörelsen.

– Det krävdes ett antal överläggningar för att komma överens men vi är glada över att kunna presentera en uppgörelse som gynnar hyresgästerna men också säkerställer en fortsatt bra förvaltning, säger förhandlaren Peter Laang.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Från början krävde Trollhättans kommunala bostadsbolag att få höja hyrorna med igenomsnitt 2,2 procent. Ett krav som motiverades med kraftigt höjd vatten- och avloppstaxa samt ökade kostnader för löner och underhåll.

– Kommunens höjning av va-taxan ligger i år på 12 procent vilket motsvarar en höjning på mellan 0,4 och 0,5 procent på våra hyror, säger Eidars vd Urban Blom. 

I denna, liksom andra hyresförhandlingar inför 2016, har Hyresgästföreningen anfört den låga inflationen som argument till att hålla höjningarna nere. Blom bekräftar att inflationen i landet är låg men menar samtidigt prisuppgången på exempelvis kommunala taxor gör att att ”Eidarinflationen” ligger på omkring 2,5 procent. 

Annons
Läs ocksåTrollhättepar bakom bolag som vill köpa 174 kommunala lägenheter - Hyresgäst: "Förväntar mig samma höga nivå"Lendita Lindman, ordförande i den lokala Hyresgästföreningen, är kritisk till att kommunala Eidar säljer hennes hem i kvarteret Fridhem i centrala Trollhättan.

– Dessutom investerar vi väldigt tungt just nu. Både i befintligt bestånd och nybyggnation. Våra investeringar under 2016 ligger på 470 miljoner, säger han och fortsätter:

– Vi tycker att en hyreshöjning på en procent är en bra kompromiss, men visst, något underhåll kommer att få stå tillbaka med den här uppgörelsen. 

Vilket underhåll tänker du på?

Läs ocksåBostadsbolaget säljer ut drygt 170 centrala lägenheterEidar

– Det varken kan eller vill jag berätta, säger Blom. 

Eidar har i dag 6 000 lägenheter i Trollhättan, Sjuntorp, Upphärad, Velanda och Åsaka. Den enprocentiga höjningen, som gäller från den första februari, innebär att en hyresgäst som i dag betalar 4 876 kronor för en tvåa på 60 kvadratmeter får en höjning på 49 kronor i månaden. 

Annons

LÄS MER:

Alla klara hyresuppgörelser i Västra Götaland 2016.

Läs också Ann-Charlotte vann hyresfajten – nu får alla i kvarteret lägre höjning: ”Var tvungen att göra något” Oro blandat med hopp efter bostadsbolagets försäljning: "Undrar om det kan bli sämre" Efter rekordhöjningarna - studenter får allt svårare att klara hyran: "Slår extra hårt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.