Annons

Erik Pelling: ”Deras sätt att debattera är inte seriöst”

Uppsala Kampanjen Fribostad.com har kritiserat utformningen av Uppsalas nya bostadsförmedling. Nu svarar Erik Pellling (S) och riktar i sin tur kritik mot kampanjen.

Som Hem & Hyra berättade i fredags har en kampanj startats mot utformningen av Uppsalas kommunala bostadsförmedling, som ska påbörja sin verksamhet i sommar. Bakom Fribostad.com ligger aktivister i den vänsterradikala gruppen Allt åt Alla Uppsala.

Enligt Erik Pelling (S), kommunalråd, kallades han tidigare på Fribostad.com för Erik ”Parasiten” Pelling i samband med en uppmaning att e-posta politiker med ett protestbrev mot att bostadsförmedlingen kommer att vara avgiftsbelagd.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Jag träffade dem när de stod utanför kommunfullmäktige och då sa jag till dem att det faktiskt inte är okej att kalla en meningsmotståndare för parasit. Jag har barn och vi vet alla att det förekommer hot och hat mot politiker. Om man är en seriös organisation borde man hålla sig för god för sådant. Efter att jag pratade med dem bytte de ut texten till Erik ”Pussgrukan” Pelling, vilket tyder på att de kanske inte riktigt tog in kritiken, säger Erik Pelling.

Personerna bakom Fribostad.com är framför allt kritiska mot att bostadsförmedlingen kommer att ta ut en årsavgift på 290 kronor för att stå i kön och en förmedlingsavgift på 1 250. De anser att hyresvärdarna borde betala, eftersom de får tillgång till en tjänst, eller att förmedlingen i andra hand borde finansieras med skattepengar. 

Annons

– Jag förstår att man kan känna en oro för att de som har det allra sämst ställt kommer vara de som väljer bort att stå i kön. Men avgiften kommer att ligga till grund för försörjningsstöd, så de som har försörjningsstöd kommer att få extra pengar för att kunna betala avgiften. Vi kommer också att koppla hjälpen med bostadssociala kontrakt, att allt ifrån nyanlända flyktingar till folk med hyresskulder får hjälp av kommunen med att få bostad, till att man då ställer sig i kön och så småningom kan köa för egen maskin, säger Erik Pelling.

Läs ocksåVärdarnas hårda krav – då får du nobben om du vill bo i Malmö

Varför kan inte hyresvärdarna finansiera förmedlingen då?

– Så fungerar det inte någonstans i hela landet. Det bolagen bidrar med är sina lägenheter. Sedan 90-talet har det inte funnits någon tvingande lagstiftning för hyresvärdar att gå med i den kommunala bostadsförmedlingen. Vi vill få med så många hyresvärdar som möjligt, allt ifrån de minsta till de största, och då tror jag inte att det är en bra idé att ta ut en avgift av dem, säger han.

I ett öppet brev på Fribostad.com skriver aktivisterna bakom kampanjen att ”Antingen ljuger du, Pelling, eller så har du totalt förlorat greppet om verkligheten”, angående att Erik Pelling hävdar att bostadsförmedlingens avgifter bara ska gå till den egna verksamheten, och att ingen vinst ska plockas ut.

Annons
Läs ocksåGratis kommunal bostadskö försvinner och ersätts av större som kostarEn tvådelad bild. Ett porträtt på en man med glasögon och grått hår. En kö av Duplo-figurer.

Kan du garantera att ingen vinst kommer att tas ut?

– Garantera kan man aldrig. Borgarna i Stockholm har tagit ut massor av pengar ur den kommunala bostadsförmedlingen. Det här handlar ju om politik. Det jag redovisar är majoritetens avsikt med bostadsförmedlingen, sen får man välja att tro på oss eller inte. Men jag upplever att vi även har fått med oss borgarna på självkostnadsprincipen och att det råder konsensus kring den. Vi vill sänka avgifterna så snart det är möjligt.

Läs också Gav bort elva år i bostadskön till sitt ex – sägs upp Lättare få lägenhet om du har släkting på bostadsbolaget: "Korruptionsrisk" Efter pandemin – fortfarande få fysiska visningar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.