Annons

Ewa valde bort de dyra tillvalen: ”Fälla för hyresgäster”

Linköping Stångåstaden beskriver sitt upplägg med tillval som en service. Men hyresgäster kallar det en fälla. ”Varför ska jag betala för tvättmaskinen flera gånger om? Jag tycker det är att luras”, säger Ewa Öhman som valde att köpa en själv.
kvinna och katt vid spisen i ett kök
Foto: Jenny Knutsson
Ewa Öhman tycker att hyresvärden tar för mycket och för länge betalt för tillvalen och köpte egen spis och tvättmaskin.

Det ser ut ungefär som vilken vitvarubutik som helst. Spisar, tvättmaskiner, kylskåp och duschväggar visas och varje produkt har en prislapp på sig. Från 35 kronor i månaden för en badrumsspegel med belysning till 238 kronor för en diskmaskin, som ska vara extra bra på att varsamt diska glas med hög fot.

Men det är inte någon av elektronikjättarna som vi besöker, utan Stångåstadens bobutik i centrala Linköping. Här tar Östergötlands största hyresvärd emot hyresgäster som ska hämta och lämna nycklar eller skriva kontrakt. Hit går det också att komma för att titta på de produkter som hyresvärden erbjuder som tillval. Alltså en uppgradering eller något som saknas i lägenheten och som hyresgästen väljer att sätta in mot en extra kostnad.

ANNONSLånestrategier för hyresgäster

– Diskmaskin är populärast och sen följer tvättmaskin och köksluckor. Vi tycker att det här är en bra service för våra hyresgäster. Det gör att man kan forma sin lägenhet efter de önskemål som man själv har, säger Nina Kalle, chef för Bobutiken.

kvinna sitter på huk vid diskmaskin
”Diskmaskin är populärast och sen följer tvättmaskin och köksluckor”, säger Nina Kalle, chef för Bobutiken.

Stångåstaden är inte ensamt om att erbjuda tillval, utan det finns i någon form hos de flesta kommunala hyresvärdar i Östergötland och även hos många privata. Hos nästan alla blir tillvalet en standardhöjning som sedan följer med lägenheten för all framtid, liksom avgiften.

”Det är fult”

– Jag tycker att det är fult. Många tänker nog inte på vad det innebär och att även hyresgästen som flyttar in efter får fortsätta att betala, säger Ewa Öhman, hyresgäst hos Stångåstaden i Linköping.

Själv har Ewa valt att köpa både spis och en kombinerad tvättmaskin och torktumlare på egen hand. Kombimaskinen kostade nästan 10 000 kronor.

– Jag förstår att alla kanske inte har möjlighet att göra som jag. Men jag tänker bo här länge och har inte lust att betala flera tusen mer än vad maskinen kostar.

kvinna sitter vid köksbord med kaffemugg framför sig på bordet
”Jag förstår att alla kanske inte har möjlighet att göra som jag. Men jag tänker bo här länge och har inte lust att betala flera tusen mer än vad maskinen kostar”, säger Ewa Öhman.

Om Ewa i stället valt en motsvarande maskin som tillval så hade hyran höjts med 204 kronor i månaden. Efter tio år skulle hon ha betalat uppåt 25 000 kronor. Hon menar att upplägget är en kostnadsfälla.

– Jag kan tycka att det hade varit helt okej om det fungerat som en vanlig avbetalning och att hyran sänks när maskinen är avbetalad.

diskmaskin och tvättmaskin, electrolux
Så här mycket kostar några av Stångåstadens populäraste tillval på tio år.
*) Avgiften höjs i samma takt som de årliga hyreshöjningarna, den verkliga kostnaden blir därför sannolikt högre. Butikspriserna är från Elgiganten och Mediamarkt.

Men ett tillval blir aldrig avbetalat. Däremot har hyresgästen rätt att få apparaten lagad eller utbytt om den går sönder. Enligt Applia, branschorganisationen för tillverkare och importörer av elektriska hushållsapparater, håller en diskmaskin i genomsnitt drygt tio år. För tvättmaskiner och torktumlare är livstiden i snitt mellan tio och 15 år.

– När maskinerna kommer in för återvinning är 25 procent av produkterna fortfarande fungerande. Det innebär att snittåldern egentligen ligger ett par år högre i verkligheten, säger Applias vd Matts Spångberg.

Läs ocksåEfter prischocken: Tog 2 000 kronor i månaden för öppen spis – tvingas betala tillbaka 71 000Eldstad och pengar.

Är era priser för tillval rimliga?

Annons

– Jag har inte kontrollräknat själv, men jag förutsätter att de är rimliga. Under de nio år som jag har jobbat här har jag inte heller nåtts av några synpunkter när det gäller priserna, säger Stångåstadens vd Fredrik Törnqvist.

Priserna förhandlas

Priserna bestäms genom årlig förhandling mellan hyresvärden och Hyresgästföreningen och bygger på en uppskattning av vad hyresgästen tycker att tillvalet är värt, inte vad produkten kostar att köpa in. Därför är det fel att räkna på det som en avbetalning, menar Hyresgästföreningens förhandlare Benny Andersson.

– Kostnaden för tillvalet bakas in i hyran. Lägenhetens bruksvärde höjs i och med att standarden blir högre.

Han berättar att han då och då får ta emot synpunkter på upplägget från hyresgäster.

– Jag förstår resonemanget. Men man har ju också möjligheten att köpa det man vill ha själv i stället. Det man ska tänka på är att installationen måste vara fackmannamässigt utförd och att man är skyldig att återställa om man flyttar, säger Benny Andersson.

Läs ocksåPrischocken: 2 000 kronor i månaden för öppen spis - kräver tillbaka 32 000 kronorEldstad och pengar.

Han tycker att tillval generellt är bra eftersom det ger hyresgästen en valfrihet. Men valfriheten gäller bara för den som vill välja till något, inte för den som vill välja bort.

Här kan du välja bort

Av de värdar som svarat på Hem & Hyras undersökning är det bara Ydrebostäder som uppger att man tar bort tillvalet och sänker hyran om hyresgästen vill det. Bolaget erbjuder i nuläget bara tvättmaskin och diskmaskin som tillval. Avgiften ligger på 150 kronor per maskin och månad.

– Om en hyresgäst inte vill ha kvar de grejerna så åker vi dit och plockar bort dem och tar bort summan från hyran. Det är inga konstigheter, säger Ydrebostäders vd Pär Hellman.

Hos Stångåstaden, där Fredrik Törnqvist är vd, gäller tillval för alltid. Så är det inte hos Ydrebostäder, där vd Pär Hellman förklarar att bolaget tar bort diskmaskin och tvättmaskin om hyresgästen vill det.

Hos Ydrebostäder redovisas kostnaden för tillval separat på hyresavin, vilket gör det lätt både för hyresgästen och hyresvärden att se vilka tillval som finns och vad de kostar.

– Hyresgästföreningen har föreslagit att vi ska baka in det i hyran men då skulle vi inte ha samma koll längre, säger Pär Hellman.

Han konstaterar att Ydrebostäder är ett litet bolag och att det sannolikt skulle vara svårt för stora hyresvärdar att ha samma flexibilitet.

– Hyresbostäder i Norrköping och Stångåstaden i Linköping har ju världens köer, de har lite andra förutsättningar för hur tuff man kan vara. Vi har ingen kö och måste fjäska lite för att hyresgäster ska vilja bo hos oss, säger Pär Hellman.

Annons

”Avsikten inte att tjäna massa pengar”

Hos Stångåstaden gäller ett tillval för alltid.

Är det verkligen valfrihet när hyresgäster måste ta över tillval som någon annan har beställt?

– Om vi skulle plocka bort maskiner efter kanske bara något år, innan de är betalda, så skulle övriga hyresgäster få vara med och betala det och det är inte rättvist, säger Fredrik Törnqvist.

Han kan inte svara på hur stor andel av Stångåstadens lägenheter som har tillval, eller hur stor vinst som bolaget gör på den delen av verksamheten.

– Men det här är ingenting som vi har för avsikt att tjäna en massa pengar på utan det är en service till hyresgästerna och jag vet att det är populärt för annars skulle vi inte erbjuda det, säger han.

Stångåstadens bobutik
Från 2017 fram till augusti i år har det gjorts totalt 7 336 tillvalsbeställningar hos Stångåstaden.

De senaste fem åren har det i genomsnitt tecknats drygt 1 300 nya tillvalsavtal per år för Stångåstadens cirka 14 500 lägenheter. Många hyresgäster kommer till Bobutiken för att titta, klämma och känna innan de bestämmer sig, men det går också att göra en intresseanmälan på det man vill ha via bolagets webbshop.

Benny Andersson tycker att upplägget bör ändras så att det åtminstone vore möjligt att ta bort ett tillval och få sänkt hyra när en maskin går sönder, så länge det inte krävs några större ombyggnadsarbeten i lägenheten.

– Det skulle absolut vara bra om den möjligheten fanns. Det har vi framfört till Stångåstaden och vi kommer att ta upp det igen.

Finns det något som en hyresgäst kan göra för att bli av med ett tillval i dagsläget?

– Jag kan egentligen inte se det faktiskt, säger Benny Andersson.

Fakta: Tillvalsbeställningar per år hos Stångåstaden
År Antal Kommentar
2017 1 405
2018 1 256
2019 1 486
2020 1 331
2021 1 157
2022 701 (t o m augusti)
Källa: Stångåstaden
Fakta: Typ av tillval 2017–2022
Typ Antal
Diskmaskin 1 666
Tvättmaskin 1 173
Köksluckor 781
Spis 624
Tvätt/tork 598
Torktumlare 445
Duschhörna 350
Källa: Stångåstaden
Fakta: Exempel på tillval hos andra värdar i Östergötland
Hyresvärd Kommun Exempel på tillval Pris/månad
Boxholmshus Boxholm Inga
Hyresbostäder Norrköping tvättmaskin, diskmaskin, torktumlare 92-161 kr/styck
Platen Motala Inga
Ramunderstaden Söderköping tvättmaskin, diskmaskin, torktumlare 132 kr, 132 kr, 88 kr
Vadstena fastighets AB Vadstena markis, luftvärmepump, extra frys 170-190 kr i tio år, 400 kr i sju år, 60 kr (tas bort när hyresgästen flyttar)
Vallonbygden Finspång tvättmaskin, diskmaskin, torktumlare 141 kr/styck
Ydrebostäder Ydre tvättmaskin, diskmaskin 150 kr/styck

 

Det livslånga tillvalet
Läs också Så blev lagen om den tillvalda diskmaskinen en ren flopp Sveriges dyraste diskmaskin? – Kanske finns den i Gullspång Isabella betalade tusentals kronor för trasig tvättmaskin: ”Man har inget val”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.