Annons

Efter prischocken: Tog 2 000 kronor i månaden för öppen spis – tvingas betala tillbaka 71 000

Malmö Den öppna spisen och centraldammsugaren var lyxiga tillval. Det menade hyresvärden som lade på nästan 2 000 kronor i månaden. Hyresgästerna tyckte det var både dyrt och fel och krävde tillbaka pengarna. Nu är striden om eldstaden över.
Eldstad och pengar.
Foto: Pixabay/Gry Ellebjerg

Hyresgästerna flyttade in i det nybyggda huset i Limhamn för två år sedan. I paradvåningarna på översta plan i huset fanns vissa ”lyxsegment”. Det handlade om centraldammsugare och öppen gaseldad spis. Enligt den privata hyresvärden var detta helt unikt och därför tog värden extra betalt – utanför den redan förhandlade hyran.

Hyresvärden tecknade ett separat avtal med hyresgästerna, efter att de hade flyttat in, som gav värden rätt att ta ut 1 995 kronor i månaden för eldstaden och centraldammsugaren. Därtill kom kostnaden för gasen till eldstaden.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Fel, menade både hyresgästerna och Hyresgästföreningen, vilket Hem & Hyra tidigare berättat om. Hyran var nämligen redan förhandlad mellan Hyresgästföreningen och hyresvärden.

Hyresgästföreningen menade att hyran för lägenheterna var satt just med hänsyn till allt som fanns i lägenheterna. En femrummare kostade 18 790 kronor i månaden.

Annons

De får rätt mot hyresvärden

Ett av paren som tagit strid mot värden krävde tillbaka 32 000 kronor. Och nu får paret rätt. Fallet har varit uppe för förhandling i hyresnämnden men innan beslut hann komma blev parterna överens. Hyresgästerna får tillbaka 1 400 kronor för varje månad de bott i lyxlägenheten. Det handlar om 35 700 kronor per lägenhet. Och hyresvärden måste nu betala ut totalt 71 400 kronor till hyresgästerna i de båda lägenheterna.

– Det slutade väldigt bra för hyresgästernas del så det är vi glada för. De har betalat för hög hyra sedan de flyttade in, säger Ryan Ghadban, förhandlingsjurist på Hyresgästföreningen.

Hyresgästernas hus i Malmö.
Hyresgästernas hus i Malmö.

I gengäld får hyresgästerna en höjning av grundhyran med 5,3 procent från den 1 maj, strax över den höjning som gäller för alla andra i Malmö: 5,0 procent. I praktiken innebär det en sänkning av hyran med strax under 1 000 kronor.

Annons

– Hyran sänks om man ser till vad de har betalat totalt hittills. I den nya hyran är allt inkluderat och de ogiltiga avtalen som de har tecknat separat är annullerade, säger Ryan Ghadban.

Läs ocksåPrischocken: 2 000 kronor i månaden för öppen spis - kräver tillbaka 32 000 kronorEldstad och pengar.

Hem & Hyra har nyligen granskat de livslånga tillvalen som kan höja hyran rejält. Läs mer om det här:
Så blev lagen om den tillvalda diskmaskinen en ren flopp
Sveriges dyraste diskmaskin – kanske finns den i Finnspång

Det livslånga tillvalet
Läs också Så blev lagen om den tillvalda diskmaskinen en ren flopp Sveriges dyraste diskmaskin? – Kanske finns den i Gullspång Isabella betalade tusentals kronor för trasig tvättmaskin: ”Man har inget val” Kostsamma tillval i lägenheten – se upp för fällorna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.