Annons

Få bolag har rökfria lägenheter

Södermanland Trots att det numera är rökfritt på krogen störs många av rök i sina egna hem. Men i Mälardalen erbjuder endast ett fåtal bostads­bolag rökfria lägenheter.

I Mälardalen finns i dagsläget endast två kommunala bostadsbolag med rökfria lägenheter: Uppsalahem och Älvkarlebyhus. Ytterligare tre bolag har byggen på gång som kommer att bli rökfria: Mimer, Torshälla Fastigheter och Hallstahem. Kostnaderna för att sanera lägenheter där det bott rökare är stora, se ruta intill. Under 2014 betalade till exempel Enköpings Hyresbostäder en miljon i saneringskostnader. Så varför satsar inte fler på rökfritt?

En orsak är att lagen står på rökarnas sida, även i rökfria lägenheter. Enligt hyreslagen är det nämligen fritt fram att röka i lägenheten för den som vill.   Förmodligen. Hittills har nämligen inget fall prövats rättsligt.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Torshälla Fastigheter har nyligen bestämt att de 20 lägenheter bolaget bygger nu ska vara rökfria, enligt vd:n Monica Hed Johansson. 

– Vi har bara fått positiva reaktioner från hyresgästerna, säger hon.

Annons

Hur ska ni kontrollera att rökförbudet efterlevs? 

Läs ocksåUppsalahem vill inte avslöja metoder för att upptäcka svartuthyrning: "Dumt förse organiserad brottslighet med instruktioner"

– Vi kan ju inte vara några poliser, men vi kommer vara tydliga med att det blir ett stör­ningsärende om någon röker. Hon är medveten om att bolaget troligen skulle förlora ett rökningsärende om det gick vidare till domstol. Men hon  tror ändå att det är möjligt att hålla de rökfria bostäderna fria från rök. 

– Jag tror inte att man blir så populär bland sina grannar om man inte sköter sig, helt enkelt.

Hos Uppsalahem är målsättningen  att alla nybyggda lägenheter ska vara rökfria. Hälsoskäl är den främsta orsaken, enligt byggchef Lars-Gunnar Sjöö.

Annons
Läs ocksåHär är värdarnas metoder för att upptäcka svartuthyrning - röda kalsonger bevis när Arman skulle vräkasBildkollage med en ryggtavla i blå jacka och röd stickad mössa. En husfasad med balkonger och ett förstoringsglas i vilket man ser fingrar som håller en penna och skriver på ett andrahandsavtal.

En del tycker det är integritetskränkande med rökfria fastigheter. 

– Jag fattar inte ett dugg! Då får man köpa ett eget hus. Har man råd att elda upp pengar har man råd med det. Eller sluta röka, säger han.

Fakta: Så här mycket kostar rökningen

Röksaneringskostnader i kronor under 2014.

Enköpings Hyresbostäder 1 miljon
Kustbostäder 200-300 000
Salabostäder 80-100 000
Surahammarshus 100 000
Tierpsbyggen 70 000
Östhammarshem 50 000
Hebygårdar 50 000
Älvkarlebyhus 50 000
Köpings Bostads AB 50 000
Kungsörs Fastighets AB 50 000
Knivstabostäder 40 000
Katrineholms Fastighets AB 35 000
Arbogabostäder 20 000
NVK Fagersta 0
Mimer Saknar statistik
Uppsalahem Saknar statistik
Nyköpingshem Saknar statistik
Läs också Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Fördubblad p-avgift efter bostadsbolagets räntesmäll – hyresgästen Nathalie: ”Känns väldigt överdrivet” Efter höga hyresyrkandet från Uppsalahem: ”Många har tunna plånböcker nu”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.