HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Få tackar ja till erbjuden bostad

Sölvesborg Endast 35 procent av personerna i Sölvesborgshems bostadskö tackar ja till erbjuden lägenhet, även om de köat för just den bostaden. Det gör att kön är ett trubbigt instrument för att mäta hur mycket nyproduktion som behövs.
Foto: Skärmdump
Få tackar ja till erbjuden bostad i Sölvesborg.

Det står 2 700 personer i bostadskön hos det kommunala bostadsbolaget Sölvesborgshem. Men att kalla det bostadskö är fel, tycker bolagets vd Johan Braw. Det berättar Blekinge läns tidning, BLT, om i dag.

– Jag tolkar det mer som en intresselista. Här kan man stå och köa helt gratis och samla poäng, även om man inte egentligen behöver en bostad, säger han till tidningen.

Läs också39 nya smålägenheter på gång i Sölvesborg

– Man skulle kunna tro att betydligt fler skulle tacka ja. För när vi erbjuder en bostad är det en som motsvarar kriterierna. Ganska ofta är det till med exakt den lägenhet som personen har köat för att få. Men ändå tackar de nej eller avstår från att svara.

Så att använda kön som underlag för bostadsbygge går helt enkelt inte.

– Hade vi gått efter kön och tolkat den som ett uttryck för det reella bostadsbehovet i kommunen hade vi byggt för mycket. Då hade vi stått med tomma lägenheter i dag, säger Johan Braw till BLT.

Läs ocksåAlla Sölvesborgshems smålägenheter uthyrda i Ljungaviken

– Vi behöver mer forskning för att bättre kunna bedöma beteendet hos personer som finns i våra bostadsköer. Det är enda sättet att få en realistisk uppfattning om behovet och hur vi kan anpassa byggandet på rätt nivå.

Fakta: Så här mycket har Sölvesborgshem byggt nytt
  • 39 nya lägenheter år 2016
  • Inga alls under 2017
  • 39 nya lägenheter 2018.
  • 39 nya lägenheter planeras fram till början av 2021.

Källa: BLT

Läs också "Bostadsbristen är akut" "Att flytta isär var aldrig ett alternativ" Gemensamma kön läggs ner – gratis igen att köa hos Lulebo

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.