Annons

FABO: Lägenheter i Fegen ett olönsamt projekt

Halmstad ​Det råder brist på bostäder i flera av småorterna i Hallands inland. Kommunalrådet i Falkenberg säger att nya lägenheter i inlandet har högsta prioritet. Men bostadsbolagets vd kallar hyreslägenheter på en ort som Fegen för ett olönsamt projekt.

Märta Johansson bor i Fegen, en liten ort i Hallands inland. Hon bor i villa, och just nu står tre unga par i kö för att köpa hennes hus. Själv vill hon flytta till lägenhet, men någon ledig sådan finns inte i Fegen.
– Vi vill absolut inte flytta in till Falkenberg. Vi har ju bott och jobbat här i hela vårt liv. Nu vill vi bli av med trädgården så fort som möjligt så att vi kan spela boule istället, skojar hon och hennes väninnor.

Annons
 
Marie-Louise Wernersson (c), kommunalråd i Falkenbergs kommun är väl medveten om bristen på lägenheter.
– Fabo har i uppdrag att ordna bostäder där. De har tagit fram ett typhus med tre lägenheter som ska kunna byggas på orter som Fegen, Ätran och Fagered. Problemet är att det blir dyrt.
 
Men Thomas Brynås, vd för det kommunala bostadsbolaget Fabo, är skeptisk till att bygga nya hyreslägenheter på en ort som Fegen. Enligt honom finns det inget jättesug efter lägenheter och priskalkylen för typhuset visar att hyran för t ex en lägenhet på 60 kvadrat skulle hamna på 7000 kronor.
– Det är mer än man betalar för en lägenhet i storstan, säger Thomas Brynås. I våra ägardirektiv står att vi inte skall genomföra ekonomiskt olönsamma projekt. Inte utan ekonomisk täckning från ägaren. 
 
Thomas Brynås ser dock en alternativ lösning på bostadsproblemen i inlandet.
– Kooperativa hyreslägenheter kan vara ett alternativ. Då tar medlemmarna i den kooperativa föreningen den ekonomiska risken.
Fabo har ett pågående byggprojekt i närliggande Ullared. De 18 lägenheterna har beräknad inflyttning 2009/2010.

Annons
Läs också Rebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din Dyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat" Nya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö" Lättare få lägenhet om du har släkting på bostadsbolaget: "Korruptionsrisk" Tranemobon Bengt fajtas för sin tomma lya i Göteborg - "Rena rama Nordkorea" Så länge måste du köa till de mest populära adresserna – Jeannette väntade i 10 år

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.