HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

FABO: Lägenheter i Fegen ett olönsamt projekt

Halmstad ​Det råder brist på bostäder i flera av småorterna i Hallands inland. Kommunalrådet i Falkenberg säger att nya lägenheter i inlandet har högsta prioritet. Men bostadsbolagets vd kallar hyreslägenheter på en ort som Fegen för ett olönsamt projekt.

Märta Johansson bor i Fegen, en liten ort i Hallands inland. Hon bor i villa, och just nu står tre unga par i kö för att köpa hennes hus. Själv vill hon flytta till lägenhet, men någon ledig sådan finns inte i Fegen.
– Vi vill absolut inte flytta in till Falkenberg. Vi har ju bott och jobbat här i hela vårt liv. Nu vill vi bli av med trädgården så fort som möjligt så att vi kan spela boule istället, skojar hon och hennes väninnor.

 
Marie-Louise Wernersson (c), kommunalråd i Falkenbergs kommun är väl medveten om bristen på lägenheter.
– Fabo har i uppdrag att ordna bostäder där. De har tagit fram ett typhus med tre lägenheter som ska kunna byggas på orter som Fegen, Ätran och Fagered. Problemet är att det blir dyrt.
 
Men Thomas Brynås, vd för det kommunala bostadsbolaget Fabo, är skeptisk till att bygga nya hyreslägenheter på en ort som Fegen. Enligt honom finns det inget jättesug efter lägenheter och priskalkylen för typhuset visar att hyran för t ex en lägenhet på 60 kvadrat skulle hamna på 7000 kronor.
– Det är mer än man betalar för en lägenhet i storstan, säger Thomas Brynås. I våra ägardirektiv står att vi inte skall genomföra ekonomiskt olönsamma projekt. Inte utan ekonomisk täckning från ägaren. 
 
Thomas Brynås ser dock en alternativ lösning på bostadsproblemen i inlandet.
– Kooperativa hyreslägenheter kan vara ett alternativ. Då tar medlemmarna i den kooperativa föreningen den ekonomiska risken.
Fabo har ett pågående byggprojekt i närliggande Ullared. De 18 lägenheterna har beräknad inflyttning 2009/2010.

Läs också Hannas familj fast i väntrummet efter flykten från Ukraina – ”Vill kunna klara oss själva” Gravida Maria om sitt korttidskontrakt: ”Glad bara jag inte behöver flytta under förlossningen” Allt fler osäkra kontrakt i Göteborg – privatvärdarna har flest Evy, 91 orkade inte flytta två gånger − straffas med dubbla hyror Moa, 25 år med Aspergers - "Svårt att ta in att jag fått ett eget hem"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.