Annons

”Fältöverstens kalkyl ett ekonomiskt reptrick”

Stockholm Nu blåser det till ny strid kring fastigheten Fältöversten. Hyresgästföreningens pressansvarige P-O Brogren går till attack mot den ekonomiska kalkyl som gjorts inför bostadsrättsföreningens tänkta köp.- Den är ett gigantiskt reptrick. Kalkylen ska verka lockande, men man tar inte på långa vägar ut de verkliga kostnaderna, säger han.

Bostadsrättsföreningen vill köpa bostadsdelen i fastigheten vid Valhallavägen. Med sina 534 lägenheter innehåller den ungefär hälften av alla hyreslägenheter som finns på Östermalm. Priset är 1 048 miljoner kronor, vilket motsvarar 30 000 kronor per kvadratmeter. De boende som väljer att köpa behöver dock bara betala 27 000 kronor per kvadrat.

– Trots att föreningen betalar över 1 miljard kronor ska månadskostnaden för de boende inledningsvis inte bli högre. Kostnaden höjs sedan rätt ordentligt varje år och efter tio år skjuter de riktigt i höjden. Men då har kanske de mest insatta hunnit flytta och lämna över problemen till andra, säger P-O Brogren, som denna vecka ska hålla tre möten med hyresgäster i Fältöversten med start i kväll, måndag.

ANNONSLånestrategier för hyresgäster

Hyran för en trea på 81 kvadrat i fastigheten är 6 300 kronor, med årets hyreshöjning inräknad. Om trean blir bostadsrätt stiger den verkliga kostnaden avsevärt, säger P-O Brogren som granskat kalkylen.

– Köpet gör att enbart räntekostnaden blir nästan lika hög som dagens hyra. Och med skatt inräknad blir den verkliga kostnaden för trean över 13 000 kronor. Men de boende ska ändå bara betala knappt hälften av detta – inledningsvis, säger P-O Brogren.

Hur går då detta till? Jo, här kommer reptricket in, menar han.
Den ena förutsättningen i kalkylen är att föreningen kan sälja fem lägenheter per år för sammanlagt 16 miljoner kronor årligen.

Annons
Läs ocksåEfter ombildningsbluffen: Toppmäklare blir utan legitimation

– Eftersom kalkylen räknar med att 80 procent av hyresgästerna ska gå med i köpet direkt, så återstår drygt 100 hyreslägenheter. Av dessa ska fem säljas, varje år. Några hyresgäster måste alltså avlida för att lägenheter ska kunna säljas. Om folk inte dör i rätt takt, hur ska de då klara ekonomin? undrar P-O Brogren.

Den andra förutsättningen är att bostadsrättsföreningen lånar 100 miljoner kronor extra.

– Pengar som under tio år ska hålla avgifterna nere. Det första året ska de boendes avgifter till föreningen bli så låga att de bara täcker en tredjedel av driftkostnaden. Så här har man verkligen ansträngt sig för att bluffa, menar P-O Brogren.
Christer Sigevall på HSB är den som gjort kalkylen för bostadsrättsföreningens räkning. Han menar tvärtom att föreningen får en bra ekonomi.

Läs ocksåEfter gigantisk ombildningshärva – toppmäklare tar stridMäklare inblandad i ombildningsfiffel

– För det första finns det 20 tomma lägenheter i fastigheten, så redan där har vi klart för fyra års försäljning av lägenheter. Sedan har föreningen ett löfte om lån på 100 miljoner kronor av banken, pengar som ska bidra till att täcka driftkostnaderna. Men man lånar efterhand och efter ett antal år hoppas vi att man inte ska behöva ta ut resten av lånet, säger Sigevall.

Annons

Att avgiften för de boende ska höjas med 18 procent per år tycker han heller inte är avskräckande.

– Eftersom avgiften är så låg i början, så blir höjningen ändå ganska liten i kronor räknat. Om några år hoppas vi att höjningen i procent ska bli lägre. I köpet ingår också att föreningen ska få köpa fjärrvärme av Boultbee för halva priset, tack vare de många kylanläggningar som butiksdelen i fastigheten har, påpekar Christer Sigevall.

De boende i Fältöversten håller köpstämma den 7 april.

Läs också Definitivt stopp för ombildningar i Göteborg Borgerlig allians vill ombilda kommunala hyresrätter i Nynäshamn Ombildningskritikern Anders köpte sin hyresrätt: "Helst hade jag fortsatt att hyra"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.