Annons

Fängelse för man som lurade Mariam

Linköping Mannen som lurade Mariam Mirström på drygt 20 000 kronor när hon sökte bostad i Linköping har fått sin dom: ett år och åtta månaders fängelse.
Foto: Jakob Kindesjö
Mariam Mirström lurades av en lägenhetsbedragare. Nu har mannen dömts för brottet.

Mariam Mirström från Växjö försökte desperat hitta en bostad i Linköping eftersom hon kommit in på en utbildning där. Det slutade med att hon betalade 22 500 kronor i deposition och förskottshyra, för en lägenhet som inte alls var till uthyrning. I Hem & Hyra nummer 7/2017 berättade Mariam om hur det gick till när hon blev lurad.

Det visade sig snart att hon inte var ensam, utan att polisen utredde ett 30-tal fall av bedrägeri i samma härva.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Nu har Attunda tingsrätt dömt en 33-årig man från Stockholmstrakten till ett år och åtta månaders fängelse för fem fall av grovt bedrägeri genom att använda osann urkund samt 32 fall av bedrägeri. Han ska också betala sammanlagt drygt 400 000 kronor plus ränta i skadestånd till 34 olika personer. En av dem är Mariam Mirström, som tilldöms 21 600 kronor.

Annons

33-åringen har erkänt brott i några av fallen men menar att hans agerande beror på att han pressats på pengar av ett kriminellt gäng efter en 15 år gammal konflikt om en trasig motocrosscykel. När det gäller lägenheten i Linköping förnekar han all inblandning och menar att det är det kriminella gänget som ligger bakom.

Men tingsrätten konstaterar i domen att det är bevisat att Mariam Mirström och andra bostadssökande runt om i landet har fört över pengar till 33-åringens eget bankkonto. Bevisningen bedöms vara tillräcklig för en fällande dom.

Läs ocksåMan åtalas för bedrägeri – så lurade han flera personer på tiotusentals kronorMeddelandekonversationer över misstänkt annonsbedrägeri där den tilltalade uppmanar målsägande att swisha pengar för hyra.

Mannen döms, förutom för en lång rad lägenhetsbedrägerier, även för att ha sålt saker via annonssajter på nätet utan att leverera varorna.

Annons

Domen har inte överklagats.

Läs också 63-åring döms för svart överhyra – men går plus ekonomiskt Utbudschock på bostadsrätter att hyra: "Det är hyresgästernas marknad" Ockerhyra eller överhyra – så kan du få tillbaka pengar Stordalens smarta lägenhetsaffärer – äger ett av de största mellanhandsbolagen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.