HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Får ersättning för störande krog

Göteborg Livemusik, skrik och skrän från berusade kroggäster. Nu får en kvinna i Majorna ersättning av värden för att hon bor ovanpå en bullrig restaurang i ett lyhört landshövdingehus.

Kvinnan flyttade in i lägenheten 2011. Redan då låg det en restaurang i bottenplanet, men 2012 bytte den ägare. Enligt kvinnan upplevde hon störningar redan från början, men de förvärrades efter ägarbytet.

I sin anmälan till hyresnämnden skriver kvinnan att hon störs av musik, högljudda och berusade kroggäster, gnisslande markiser och av skrap från stolar och bord. Från uteserveringen under hennes fönster kommer tobaksrök och röster. Det ska vara tyst på uteserveringen efter 22.30, men det vistas regelmässigt människor där senare. Inte minst restaurangens egen personal som ofta står ute och röker efter stängning klockan 01.

Läs ocksåHyresgäster får miljonersättning för bullerstörningar

Störningarna förekommer kvällar och nätter, alla veckans dagar och året runt, men är värst på sommaren. Miljöförvaltningen har utfört ljudmätningar i kvinnans lägenhet och kommit fram till att bullernivåerna är för höga. Man har även vid vite förbjudit krogen att ha livespelningar, vilket krögaren dock inte respekterat. Att hyresvärden skrivit brev till restaurangen har inte heller hjälpt. Situationen har gjort att kvinnan fått sömnsvårigheter.

Nu har Hyresgästföreningen och fastighetsägaren gjort upp, och kvinnans anmälan till hyresnämnden har därför återkallats. Kvinnan får närmare 20_000 kronor tillbaka på hyran för de störningar hon fått uppleva. Hyresvärden åtar sig också att se till att restaurangen vidtar åtgärder för att bullret ska minska och reglerna följas.

Läs också Hyresgästen Sam om det långvariga byggbullret: "Stressen jag utsattes för var omänsklig" Västlänken en mardröm för Hilda och Björn: ”Nästan omöjligt att bo här” Det regnade in i sovrummet – hyresgäst får nära 90 000 kronor i ersättning Hyresgäster och unga störs mer än andra – ny studie förvånar forskare

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.