Annons

Får tillbaka 20 000 för överhyra

Halmstad Kvinnan hävdade att hon hade betalat överhyra för lägenheten hon hyrde i andra hand. Hyresnämnden ger henne rätt. Hon får tillbaka 20 000 kronor.

Kvinnan bodde i en trea i Halmstad under nästan ett år och betalade 7 000 kronor i månaden för att hyra bostadsrätten i andra hand. När hon jämförde detta med två andra lägenheter i samma område visade det sig att hyresgästerna, som hyrde av kommunala HFAB, enbart betalade runt 5 000 kronor i månaden.

Fallet drevs till hyresnämnden i Göteborg. Mannen som hyrde ut lägenheten kom inte till förhandlingen så nämnden gick framför allt på kvinnans berättelse. Också nämnden kom fram till att det handlade om överhyra. Kvinnan betalade kallhyra, lägenheten var omöblerad och trots att hon hade lovats ett förråd fick hon det inte. Lägenheten var i övrigt som lägenheterna i samma område och hyran var således inte ”skälig”.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Den första februari infördes en ny lag om andrahandsuthyrning. Med den försvinner möjligheten att få tillbaka överhyra retroaktivt om man har hyrt en bostadsrätt. Fallet ovan rör 2011 och 2012.

Annons
Fakta: Ny lag för att hyra i andra hand

Infördes 1 februari 2013.

Gäller för villor, bostadsrätter och ägarlägenheter. Inte hyresrätter.

Hyresgästföreningen är kritisk och befarar att andrahandshyror kan höjas dramatiskt.

Tanken är att lagen ska stimulera innehavare av bostadsrätter att hyra ut i andra hand.

Hyresgäster som tycker att hyran är för hög kan även i fortsättningen få sin sak prövad i hyresnämnden men kan inte få tillbaka överhyra retroaktivt.

Uthyraren har rätt att ta ut en hyra som motsvarar fyra procent av bostadens marknadsvärde, månadskostnaden till föreningen, samt eventuellt slitage.

Källa: Faktablad/Justitiedepartementet, Hyresgästföreningen, Hem&Hyra

Läs också 83 hushåll uppsagda på dagen – nu kämpar de mot värden: ”Märkte att det började osa katt” Hundar skällde konstant – men slarvet med hyran gjorde att pappa och tre barn vräks Skjutning i lägenhet – hyresgäst med bostad i Frankrike sägs upp Godsägarna krävde dubblerad hyra i nämnden: "Ville veta var taket går" Kommunen grep in – unikt undantag från uthyrningsregler när Leksandsbo fick ny bostad

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.