Annons

Färgglada mattor ger Hulta gemenskap och trygghet

Borås En trasmatta i alla de färger ligger vid vändplanen. En med kattmönster är som ett gulligt smycke vid cykelvägen och en rosa dröm ligger utanför en av portarna. Nej, det är inte de boende på Hulta som storstädar. Det är konst.
Foto: Kajsa Wedberg
Carina Kurtti har fått sin matta målad på gatan och Katarina Söderberg, som är utvecklingsledare på AB Bostäder, jublar över färgprakten på Hulta.

En man går förbi, tittar på de färgglada mattorna och ler stort. ”Så fint vi har det här,” säger han och går vidare.

Och det är precis det som är syftet med mattorna, att de ska ge stolthet över stadsdelen och bygga möten mellan människor. Här behöver man inte längre prata väder, utan istället färger, former och minnen av mattor.

ANNONSGuide till hemförsäkringar
Med mönster efter en skjorta som en av hyresgästerna i området har vid festliga tillfällen.

De ligger efter varandra meter efter meter. Totalt 60 mattor i naturlig storlek på 330 meter har målats av fem erfarna gatukonstnärer. Maria Kudasjeva ”MaryQ” från Sankt Petersburg är en av konstnärerna. Hon är just i färd med att måla en matta till. Hon tillhör gatukonstorganisationen Artscape, som tidigare även gjort målningar i stadsdelen Norrby.

En trasmatta med välkammade fransar ligger vid vändplanen.

Maria säger att det är extra kul att måla mattor som hon vet ligger hemma hos folk i lägenheterna precis här i området.

– Det kommer människor förbi och säger att det där är min matta, eller att de ser sin egen matta från sin balkong.

Läs ocksåSnackkafét knyter samman grannarna - "Språket är nyckeln till allt"Elmi Farhiya, Ishan Binish, Monica Segerfeldt, Salomon Daniel Joby och Joby Daniel.

Katarina Söderberg är utvecklingsledare på AB Bostäder. Hon var den som tog initiativ till konstprojektet.

– Egentligen var det de som bor här i området som födde idén, säger hon. Sedan var jag med och drog igång det.

Annons

Katarina säger att det är så kul med mattorna, för alla kulturer finns representerade i mattor. Alla har ett förhållande till dem, minnen, eller bara att man gillar färgerna.

Läs ocksåFyra generationer som skapar trivsel i bostadsområdet"Fem veckor efter att vi ställt frågan till Strömstadsbyggen var hundrastgården klar", säger Petra Hedström (till vänster i röd jacka) med sin mamma Camilla. Hundägarna Anki Salerud och Linda Hansson uppskattar initiativet.

Tanken kom när torget byggdes om. Ett mysigt torg med sittplatser och en naturlig samlingspunkt. Men vad skulle göras för att få en gemensam tråd i hela området. Något att samlas kring, prata om och vara stolta över.

Två versioner av samma matta. Carina Kurtti vävde sin matta i diskret grått, men på gatan är den målad i hennes favoritfärg; rosa.

Carina Kurtti är en av dem som bor i Hulta och för henne var detta en dröm som gick i uppfyllelse. Hon går just nu en vävkurs och har vävt en matta i varm grå färg. Fast hon älskar rosa.

– Det blev lite för mycket med rosa hemma i köket, så jag valde en mer diskret färg.

Men när mattprojektet i Hulta skulle sjösättas såg Carina sin chans. Så nu ligger hennes matta där, utanför en port och den är ljuvligt rosa. Hon visar originalet och sedan målningen och säger att nu har hon båda. Den ena på gatan, den andra hemma i köket.

Konstverk. Man vill nästan torka av sina skor innan man trampar på den vackra mattorna som ligger i rad genom Hulta centrum. Hela 600 meter gångväg har dekorerats med hållbara verk.

Mattorna har gjort succé, berättar Katarina Söderberg. Det kommer besökare från andra stadsdelar i Borås bara för att titta på konstverken. Och boende i andra områden har sagt att de också vill ha mattor målade på sina gator.

Annons

– Men nej, de får ha egna idéer, säger Katarina. Hulta får stå för mattorna.

Maria Kudasjeva ”MaryQ” från Sankt Petersburg är en av konstnärerna som målat mattorna. Hon tycker det är kul att måla mattor som ligger så nära de boende i Hulta. ”De kommer förbi och känner igen sina egna, eller grannarnas mattor”, säger hon.

Borås fyller 400 år i år och mattorna kan också ses som en hyllning till textilstaden.

Konstprojektet har inte bara gett färg åt stadsdelen, utan även stolthet hos de boende och en ökad trygghet.

– Ja, för när det är många som rör sig ute och som kommer för att titta på mattorna, ökar tryggheten för människorna. Det är ju en underbar effekt av det hela, säger Katarina.

Fakta: Mattor

En matta är en golvbeklädnad, oftast tillverkad av natur- eller konstmaterial, till exempel ull, silke, textil eller bast.. Många typer av mattor består av ett övre lager, en så kallad lugg som är fastsatt på ett underlag. Olika typer av matta har olika lång lugg. Mattor kan ofta fungera som utsmyckning och statussymbol, men även vara ett liturgiskt objekt, som till exempel bönemattor.  Ibland hängs mattor som väggbonader.(Wikipedia)

Fakta: Världens äldsta matta

Pazyrykmattan är världens äldsta bevarade knutna matta. Den anses vara från 400-talet före Kristus. Den hittades i en grav vid Pazyryk i södra Sibirien år 1947, och finns nu utställd i Eremitaget i Sankt Petersburg. (Wikipedia)

Fakta: Artscape

Artscape är en ideell organisation som huvudsakligen arbetar inom gatukonst och offentlig konst. Det grundades i Malmö, Sverige 2014 av Daniel Wakeham och Tor Hedendahl. Artscape har producerat flera gatukonstfestivaler och inbjudit internationella konstnärer att skapa gatukonst i olika delar av Sverige.

Maria Kudasjeva ”MaryQ” från Sankt Petersburg är en av konstnärerna. Hon är just i färd med att måla en matta till. Hon tillhör gatukonstorganisationen Artscape,
Läs också Okända män i trapphuset – grannlägenheten var en bordell: ”Jag misstänkte att något inte är som det ska” Trakasserade grannarna med ringklockor om nätterna - nu förlorar kvinnan sitt hem Gösta, 92 år, gick på matlagningskurs: ”Jag behöver äta lite mer grönt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.