HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Färgglatt demokratiprojekt skildrar förorten

Husby Husbys historia och framtid har förevigats på en väggmålning. Nu är det dags att inviga målningen, som boende i området har medverkat till att skapa.
Foto: Patrick Ekstrand
Run Osman och Helen Larsson, kommunikatör på Svenska bostäder, tittar på den nya väggmålningen., Ahfifo Abderahman bor i huset intill och har sett väggmålningen växa fram., Bränderna och kravallerna 2013 skildras också på väggmålningen., Många husbybor känner igen männen på bänken., Väggmålningen ska också ge hopp om framtiden.

Och även de som inte har varit med och måla har deltagit i processen genom att låta sig intervjuas och delta i torgmöten där de fick göra sina röster hörda.

På söndag invigs målningen, som är ett samarbete mellan Svenska Bostäder och Förorten i centrum. Målningen kan beskrivas som ett färgglatt demokratiprojekt då den ideella organisationens filosofi är att öka invånarnas delaktighet i utformandet av offentliga miljöer samtidigt som deras röster hörs.

Läs ocksåKerstin har bott nära 70 år på samma ställe – "jag har levt mitt liv här"Kerstin sitter i en stol på sin balkong. Hon tittar ut över balkongräcket.

– Den är jättefin, säger Ahfifo Abderahman som bor i huset intill målningen och har sett den växa fram sedan i somras.

Estefanos Kibrom, som flyttade till området 1994, håller med.

– Den visar historien om Husby.

Läs ocksåHusritaren skapar vykort från verklighetenKonstnär Sara "Husritare" Andén

På målningen, som består av flera delar, skildras såväl torglivet i Husby centrum som kravallerna 2013.

– Ja, dem känner jag igen, säger Run Osman om två män som sitter på den bänk som de flesta Husbybor förknippar med just dem.

Och där ska de sitta i många år till eftersom väggmålningen är permanent.

Läs ocksåBovärden Jörgens idé gav Strömstadsborna väggkonst i världsklassBovärden Jörgen Karlsson framför en väggmålning av Linus Lundin, även känd under namnet Yash.
Läs också Så blev pisstunneln en selfiedröm 47 kvadratmeter som är både bostad och ateljé

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.