HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Farlig trend att bygga högt

Gävleborg Bostadsbrist och höga markpriser gör att städerna nu byggs ut på höjden. I Gävle är ett 18-våningshus på gång och flera åttavåningshus. Gävles stadsarkitekt ser faror med den nya trenden för stadsmiljön som helhet. Och även på mindre orter som Bollnäs och Ljusdal planeras det för hyreshus på åtta-tio våningar.
Foto: Lena Mattsson
Allt fler nya bostadshus byggs på höjden. Gävles gamla tornprydda hus får konkurrens och snart är inte kyrkorna städernas högsta byggnader.

– Att bygga högt är ett enkelt sätt för den som vill sticka upp och ut och göra ett statement, konstaterar Helena Myhrman Tallius, Gävles stadsarkitekt.

Utan att vara någon generell motståndare till höga hus ser hon farorna med trenden.

Läs ocksåLovade betala för kattkisset - ångrade sig och gick till polisen: "Aldrig skrivit på det aktuella avtalet"

– Det kan lätt bli så att man bygger övertydligt med stora gester men glömmer bort vad man rent gestaltningsmässigt vill göra för staden och platsen.

Helena Myhrman Tallius tror att företagen som bygger oftast är ute efter att sänka priset genom att få in många kvadratmeter bostad på liten markyta.

Annons

– Det är lätt att glömma att det är lika många människor som ska bo där med allt vad det innebär för trafik, parkeringsplatser, hissar, säkerhet med mera.

Läs ocksåSå stökigt får du ha det hemma utan att bli vräkt

Mats Wilhemsson, professor på avdelningen för bygg- och fastighetsekonomi på KTH förstår hur fastighetsbolagen resonerar.

– Bristen på bostäder och byggbar mark gör att markpriserna blir väldigt höga, viket genererar högre priser på bostäderna. Samtidigt finns det hushåll som i dag är beredda att betala väldigt mycket för att bo. Då vill du exploatera mer på samma yta för att kunna räkna hem det.

– Från företagens sida handlar det om krass ekonomi. Hur kommunerna tänker är en annan sak. Där handlar det om politisk vilja, vad de vill med staden och vad de är beredda att göra, säger Mats Wilhelmsson.

Annons
Läs ocksåSaneringsfirman: Så kan det se ut när vi kommer hem till hoarders

Däremot är det inte farligare att bo längst upp i ett höghus än på nedervåningen om det skulle börja brinna. Läs artikeln om detta faktum här.

 

Fakta: Höga byggen i Gävleborg

GÄVLE
• 18 våningar. Nedre Brynäs, Skepps­tornet AB.
• 3 åttavåningshus. Sätra, Gavlegårdarna.

BOLLNÄS
• 15 våningar. Höglundaviadukten, TH fastigheter.
• 14 våningar. Onbacken, Bollnäs Bostäder.

LJUSDAL
• 8 våningar. Östernäs, Ljusdalshem.

Läs också Anders hade för mycket saker hemma – blev vräkt: "Visste inte hur allvarligt det var" Juristen om bulvankontrakt - så gör du för att undvika fällorna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.