Annons

Färre avhysningar tack vare telefonsamtal

Kristianstad Det kommunala bostadsbolaget ABK ringer hyresgäster som får inkassokrav. Sedan den nya rutinen infördes har antalet vräkningar halverats.

Det senast året har många av de hyresgäster som fått ett eller flera inkassokrav även fått ett personligt telefonsamtal från hyresvärden AB Kristianstadbyggen, ABK.

– Under förra året ringde jag personligen upp 67 hyresgäster. Alla har varit tacksamma över att jag har ringt dem, säger Jessica Fäldth, ekonomiassistent vid ABK som genom sina samtal hoppas fånga upp hyresgäster i ett tidigt skede, innan de hamnar i en ond spiral av sena betalningar och ständiga inkassokrav.  

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresgästerna har fått frågan hur det kommer sig att de är sena med inbetalningen. De har informerats om att de inte bara riskerar att den obetalda hyran skickas till Kronofogden med ytterligare kostnader som följd utan att de även kan förlora sin bostad om de sena betalningarna fortsätter.

Annons

– Allt fler har problem med sin ekonomi. Om pengarna inte finns där kan det givetvis vara svårt att få till en ändring oavsett om vi kontaktar dem personligen eller inte. Men är det så att man har svårt att planera sin ekonomi finns det hjälp att få genom till exempel personliga ombud, budgetrådgivning via kommunen eller en god man, säger Jessica Fäldth som även brukar passa på att slå ett slag för autogiro.  

Som ett resultat av telefonkontakten har antalet avhysningar hos ABK det senaste året halverats. Mellan 2010 och 2014 vräktes i snitt 16,4 hyresgäster. Under förra året var det endast i sju fall som hyresgäster tvingades lämna sin bostad på grund av utebliven hyra.

Annons
Läs ocksåHyresgästen Leif om höjningen: "Jag klarar det men andra kan få problem"En delad bild där ena halvan visar ett porträtt på en man med grånat hår, blåa ögon och glasögon och andra halvan en tegelvägg med en skylt med texten ABK, AB Kristianstadsbyggen.

– Den personliga kontakten verkar ha gett effekt. Målet är så klart att alla ska kunna bo kvar så långt det är möjligt, säger Jessica Fäldth.

Läs också Här är det dyrast att bli vräkt – stora skillnader i Kronofogdens flyttnota: "Orimligt!" Anonym tipstjänst för hyresgäster - nytt sätt att jaga svarta kontrakt: "På gränsen till angiveri" Julklappen som blev en supersnackis: "Vi är inte särskilt imponerade" Från hot till Kronofogden – då kan du bli vräkt och så går det till

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.