Annons

Färre ombildningar till bostadsrätt i Göteborg

Göteborg ​Intresset för att ombilda hyresrätter till bostadsrätt sjunker i Göteborg. Förra året ombildades knappt 1 000 hyresrätter, en halvering jämfört med år 2005 och 2006.

​Det visar preliminära siffror från fastighetskontoret i Göteborg.

Annons
– Minskningen är en konsekvens av finanstsunamin, tror Lennart Sjöstedt, bostadspolitisk sekreterare hos Hyresgästföreningen Region Västra Sverige. Folk är osäkra på de ekonomiska villkoren helt enkelt och tron på de snabba pengarna verkar i alla fall för tillfället ha gått upp i rök.
Även Owe Nilsson, Socialdemokratiskt kommunalråd och ordförande i fastighetsnämnden i Göteborg, anser att det framförallt är det osäkra ekonomiska läget som lett till färre ombildningar.
–  Att intresset minskar tror jag främst beror på att det har blivit svårare för många att få låna pengar och att det inte längre är lika lönsamt att ombilda när priserna på bostadsrätter sjunker, säger han.
Owe Nilsson tror i och för sig inte att det bara är ekonomiska drivkrafter som ligger bakom hyresgästernas intresse att ombilda.
– Jag tror att för många är drivkraften att vilja äga sin bostad och påverka sitt boende, säger han. Men den ekonomiska aspekten är trots allt inte oviktig.
Magnus Ersman, näringspolitiskt ansvarig hos Fastighetsägarna Göteborg Första Regionen, tror också att det framförallt är ekonomiska faktorer som påverkat ombildningstakten.
–  Under första halvåret hade vi ju betydligt högre räntor än åren innan och det tror jag påverkade resultatet för den delen av året, säger Magnus Ersman. Vi såg för övrigt samma effekt på hela bostadsmarknaden, till exempel såldes det väldigt få villor under förra året.
–  Sedan kom ju hela finansoron och varselvågen under hösten och då är väl frågan om man verkligen vill göra en stor och kanske livsavgörande investering vid just en sådan tidpunkt. Dessutom var det ganska många ombildningar som inte gick igenom, eftersom bankerna inte ansåg att kalkylerna gick ihop och därför sade nej till att låna ut pengar.
Av de preliminära siffrorna över förra årets ombildningar framgår att 971 hyreslägenheter i 28 fastigheter förvandlades till bostadsrätter. Det är en halvering jämfört med ”toppåren” 2005 och 2006 då 2 115 respektive 1 978 lägenheter ombildades.
Precis som tidigare år sker de allra flesta ombildningar i de centrala delarna av Göteborg. Stadsdelar som Härlanda, Örgryte, Centrum och Linnéstaden dominerar och det är framförallt privata fastighetsägare som säljer.
Men det har under året också genomförts en ombildning i Lärjedalen och två i Tynnered. I alla tre fallen är det kommunala bostadsbolag som sålt till hyresgästerna, bland annat i syfte att få en ökad blandning av olika upplåtelseformer i områden där hyresrätter dominerar.
Men sedan dess har Framtiden-koncernen, moderbolag till de kommunala bostadsbolagen, beslutat att tills vidare inte medverka till fler ombildningar. Först ska istället koncernen utvärdera de tidigare ombildningarna.
Fotnot: Att siffrorna är preliminära beror på att en bostadsrättsförening har tre månader på sig att anmäla köpet till kommunen. Det kan innebära att eventuella ombildningar i slutet av år 2008 ännu inte anmälts och därmed inte heller finns med i statistiken.
 
 

Annons
Fakta: Pirjo har haft sex vattenskador i lägenheten

FAKTA: Så här många lägenheter har ombildats årligen i Göteborg

2000:    175
2001:    974
2002: 1 391
2003: 1 303
2004: 1 739
2005: 2 099
2006: 1 935
2007: 1 152
2008:    971
Källa: Göteborgs stads fastighetskontor

Läs också Guide till hemförsäkringar Efter ombildningsbluffen: Toppmäklare blir utan legitimation Efter gigantisk ombildningshärva – toppmäklare tar strid Definitivt stopp för ombildningar i Göteborg Borgerlig allians vill ombilda kommunala hyresrätter i Nynäshamn Ombildningskritikern Anders köpte sin hyresrätt: "Helst hade jag fortsatt att hyra"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.