Annons

Fastighetsägarna höjer hyrorna i Kalmar

Kalmar Det blir en hyreshöjning för den som bor hos privata värdar nästa år också. Nästa år ska parterna ska diskutera en mer detaljerad modell för hyressättningen.

Det blev ingen strandning i förhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna i Kalmar. Minnet av förra årets strid om hyrorna lever kvar, men nu har parterna kommit ett steg längre i sina relationer. Hyreshöjningen blir i grunden 1,05 procent för alla, ovanpå det läggs ett påslag om 45, 20 eller 0 kronor i månaden. Påslaget grundar sig på hur parterna tror att ett framtida hyressättningssystem kommer att se ut. I januari möts parterna för att påbörja arbetet med det.

– Vi ska finna en modell för förvaltningskvalitet och service, för vi kommer inte att vara i mål med en hyressättning till nästa års förhandlingar, säger Hyresgästföreningens förhandlare Magnus Björnstedt.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I en sådan modell ska det finnas möjligheter att lägga till och dra ifrån på hyran beroende på vilken kvalitet som respektive fastighetsägares förvaltning håller.

Annons

– Jag är främst nöjd med att vi har hittat en framkomlig väg att lösa förhandlingar för det är inte lyckligt att behöva stranda förhandlingar. Och med at fokus ska läggas på att hitta en lösninng på det här med förvaltningskvalitet för det ska synas om man bor hos en hyresvärd som sköter sig eller inte, säger Magnus Björnstedt.

Fast med tanke på den ekonomiska situation som råder just nu hade han gärna sett en lägre hyreshöjning.

Annons
Läs ocksåFörsta hyrorna avgjorda av skiljeman – resultatet: 5,3 procent i Göteborg27 000 hushåll hos privata hyresvärdar i Göteborg får höjd hyra efter beslut av en särskild skiljeman. Det är första gången som den nya tvistelösningen prövas i landet efter att lokala hyresförhandlingar kraschat på löpande band. Inom kort väntar ytterligare minst 117 000 hyresgäster på liknande besked.

De nya hyrorna gäller från 1 januari. De hyresvärdar som eventuellt redan aviserat nya hyror får inte ut någon retroaktiv höjning.

Fakta: Nya hyror i Kalmar län 2013

Bostadsbolagens krav inför förhandlingarna presenteras i parentes.

Fastighetsägarna, Kalmar: 1,05 %, + 0–45 kronor i månaden

Mönsterås bostäder: 1,4 % (2,75)

Byggebo: 1,43 % (1,95)

Högsby bostads: 1,45 % (2,5)

Kuststaden: 1,45 % (1,8)

Mörbylånga: 1,5 % (3,19)

Privata ägare, Emmaboda: 1,5 %

Privata ägare, Torsås: 1,5 %

Bolunden: 1,6 % (2,6)

Torsås bostads: 1,95 % (3,0)

Nybro bostads: 1,98 % (3,38)

Hultsfreds bostäder: 2,57 % (5,4)

Läs också Här ledde investeringsstödet till byggboom – Hedda fick en av 2000 nya lägenheter Familjen Nilsson låser in folk i lägenheten Stor hyresuppgörelse klar i Göteborg – gäller 40 000 hushåll Kalmarföreningen firar hundra år

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.