Annons

Fastighetsägarna vill höja hyran i Karlskrona

Karlskrona 2,17 procent mer i hyra vill Fastighetsägarna ha från 1 januari. Bakgrunden är höjda kostnader för drift, förvaltning och kapital.

De 2,17 procenten är grundhöjningen som Fastighetsägarna yrkar på inför hyresförhandlingarna. Men Karlskrona är indelat i fem olika områden där den yrkade hyreshöjningen ligger mellan 1,57 och 2,77 procent. Differentieringen i hyresnivån grundar sig på en undersökning av hyresgästernas värderingar som gjordes 2005 och 2013.

De uppskattade driftskostnaderna för nästa år grundar sig på Nils Holgersson-undersökningen där både Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen är delaktiga. Kostnaderna för övrig förvaltning som finns med i Fastighetsägarnas budget är baserat på genomsnittliga kostnader för riket, berättar Tommy Svensson som är regionchef för Fastighetsägarna Syd i Blekinge.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– Vi vill värdesäkra hyresrätten och kunna tillhandahålla bra service och god kvalitet till hyresgästerna. Hyrorna ska vara skäliga över tid och hyresökningen ska vara någorlunda förutsägbar för hyresgästen, säger han.

Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen har träffats en första gång och satt igång diskussionerna inför förhandlingarna.

Annons

– Vi är inte helt överens om hur stor skillnad det ska vara mellan olika områden. Vi vill också diskutera det här med förvaltningskvalitet, säger Tommy Svensson.

Läs ocksåNya storkravet från Sveriges största allmännytta: ”Oskäligt”

Hyresgästföreningens förhandlingsdelegation har inte haft någon träff för att prata igenom Fastighetsägarnas underlag med förhandlingsledaren och är därför försiktiga med kommentarer.

– De ligger väl betydligt högre än vad vi kan tänka oss att gå med på. Men vi har inte diskuterat frågan ännu, säger Nils Lundquist, som är ordförande i Hyresgästföreningen Karlskrona och sitter med i förhandlingsdelegationen.

Han konstaterar ändå att yrkandet inför förhandlingarna är lägre än tidigare år.

Annons
Läs ocksåDe första stora uppgörelserna i landet är klara – så hög blir hyreshöjningenBunt med pengar och drönarbild på Malmö.

– Det kan bero på skriverier som varit i tidningen om hyresnivåer som är i Karlskrona. Vi ligger ganska högt, om man jämför med Göteborg, till exempel. Det kan vara att man tagit åt sig av det, men det är inget bud som man kan ta rakt av, säger Nils Lundquist.

Förhandlingen gäller drygt 4 900 lägenheter.

Fakta: Hyresyrkanden i Blekinge 2015

Sölvesborgshem: 1,5 procent

Fastighetsägarna Olofström: 2,29

Fastighetsägarna Sölvesborg: 1,89 och 2,39

Ronnebyhus: 2,6 procent (24,39 kr/m2)

Fastighetsägarna Ronneby: 1,42–2,72

Fastighetsägarna Karlshamn: 2,23 och 2,73

Fastighetsägarna Karlskrona: 1,57–2,77 i fem steg

Fastighetsägarna vill differientiera hyrorna och begär därför olika mycket i höjning för olika områden. De högre procentsatserna är för de centrala delarna av kommunerna, den lägre för de yttre områdena.

Läs också Kraftig kritik mot Uppsalahems yrkande: "närmast obegripligt" Växjöbostäder vill höja hyran med sju procent 12 000 lägenheter i norra Skåne får en procent i hyreshöjning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.