HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Susanna Skarrie, Chefredaktör/ansvarig utgivare/vd

Den nya lagen skiljer på fattiga och rika

Tänk er följande scenario: En nyanländ kvinna med lärarexamen och en av Sveriges rikaste män står inför skranket, var för sig åtalade för samma brott.

De har folkbokfört sig på felaktig adress. Ingen av dem säger sig veta att de gjort något olagligt. Ingen av dem har tjänat något på upplägget. Bägge har bara försökt lösa en knepig situation på ett smidigt sätt.

Läs ocksåFastighetskungen frias från åtal om folkbokföringsbrott

Den ena är utsatt för trakasserier och hot, den andra är utan fast bostad. En frias helt, den andre fälls och döms till böter.

Det handlar om den nya folkbokföringslagen som skärptes sommaren 2018. Då blev det straffbart att skriva sig på felaktig adress. Hem & Hyra har granskat alla de 123 fall som lett till åtal, exemplen ovan är två av dem. Vår granskning visar att fyra av tio som åtalas är hemlösa. Bara få av fallen går att härleda till brottslighet eller välfärdsfusk.

Granskningen har väckt starka reaktioner ända upp tillskatteutskottet och på riksdagsnivå. Lagstiftarna hävdar att meningen med lagen inte var att sätta dit den som saknar bostad. Lika ovetande som medborgarna verkar vara om den nya lagen, lika svarslösa verkar regeringen vara inför effekten av densamma.

Läs ocksåHemlösa och utsatta görs till kriminella när staten vill ta kontroll över adresskaoset

Nu har domarna i åtalen börjat falla. Vi ska titta lite närmare på två av dem.

I ena ringhörnan står Balders vd Erik Selin. Han och hans vice vd Sharam Rahi har skrivit sig på företagets huvudkontor under ett knappt år respektive ett och ett halvt. Bägge säger sig vara utsatta för hot och trakasserier och polisen bekräftar att så varit fallet.

Erik Selin och Sharam Rahi får en hel dag på sig i tingsrätten. De har varsin försvarsadvokat med sig samt flera försvarsvittnen. Bolagsjuristen har också under förundersökningen mailat till skatteverkets utredare och hänvisat till sina kontakter med förundersökningsledaren. Han åberopar också justitieminister Morgan Johansson som i en intervju sagt att avsikten med skärpningen inte är att oskyldigaska drabbas.

Läs ocksåHon skrev sig hos en kompis för att få viktig post – nu nekas Mariam medborgarskap

Båda Erik Selin och Sharam Rahi frias helt.

I andra ringhörnan står Fatin. Hon behövde en lösning för att få sin post och betala räkningar. Hon och maken hade just mist sitt andrahandskontrakt och flyttar in till sonen på hans lika svarta andrahandskontrakt. Där får bara fyra personer var skrivna, Fatin blir över. Lösningen blir en postbox på andra sidan Göteborg.

Fatin får en tolk på högtalartelefon vid förhöret hos Skatteverket. Hon har inte rätt till en offentlig försvarare under rättegången. Hon döms till böter på 3500 kronor och får en prick i brottsregistret.

I Fatins ringhörna kan vi ställa många fler med liknande motiv. Erik och Emelie, till exempel. De skilde sig och under några månader när Emelie utbildar sig utomlands skrivs barnen hos Erik. Han bor i andra hand på en adress där han inte kan skriva sig och är därför skriven på en lokal i ett industriområde.

Nu hotats både Erik och Emelie av bötar på 28 000 respektive 31 000 kronor, dom faller inom några dagar. Tid i rättegångssalen: en timme. Ingen offentlig försvarare.

Eller Mariam, småbarnsmamman som under fyra månader hösten 2019 är hemlös med sin familj och skickas runt på akutboenden en vecka i taget. För att inte viktig post ska komma bort eller dottern tvingas byta förskola skriver hon sig hos en väninna.

Nu hotas hon av böter och har fått sin ansökan om medborgarskap avslagen. Dom kommer i maj.

För personerna i Fatin, Erik, Emelies och Mariams ringhörna är utgången rätt given. Åtta av tio åtal i Göteborg (som står för absoluta majoriteten av åtalen) får fram till årsskiftet fällande domar. Hem & Hyra har alltså kunnat visat att den nya lagen slår mot den som saknar bostad, är utsatt eller hotad och gör dem till kriminella. Det gäller för både fastighets-vd:n Erik Selin, Fatin, Erik, Emelie och Mariam. De verkligt kriminella åker däremot inte fast i någon större omfattning.

Men nu verkar vi kunna lägga ytterligare ett raster på bilden: om du har pengar och position så kan du frias för brottet med precis samma argument som dömer hemlösa, utsatta eller skilsmässopar till dryga böter.

Alla lika inför lagen? Nej, knappast.

Fler krönikor av Susanna Skarrie
Läs också Var det det här du ville, Morgan Johansson?
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.