Annons

Felskrev barnen på pappans adress – nu väntar Emelie på rättegång: ”Så absurt”

Göteborg Barnen var skrivna fyra månader på fel adress. Det räckte för att föräldrarna Emelie och Erik skulle åtalas. De försökte göra rätt. I stället riskerar de nu dryga böter och en brottsstämpel som ställer till det om de vill byta jobb.
Foto: AnnaKarin Löwendahl/András Frimmel

Skilsmässan var inte vacker. Ändå har Emelie och Erik genom åren gjort sitt bästa för att ordna det bra för de gemensamma barnen. Mestadels har barnen bott och varit skrivna hemma hos mamma Emelie i Göteborg. Pappa Erik har haft dem vissa helger.

Men så, för ett drygt år sedan, fick Emelie möjlighet att plugga utomlands en tid. Arbetsgivaren beviljade studieledigt från heltidsjobbet, hyresvärden godkände andrahandsuthyrning och barnen flyttade över till Erik.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

På grund av tidigare tjafs om pengar valde Emelie och Erik att styra om underhållsbidraget via Försäkringskassan till Erik under de fyra månaderna. Då behövde barnen vara folkbokförda hos sin pappa.

För att följa reglerna fyllde Emelie och Erik i Skatteverkets flyttblankett. Den ändrade folkbokföringen gick igenom 12 november 2019, strax efter att Emelies plan lyft mot studierna i USA.

Läs ocksåGöteborg är hårdast mot adressfusk – så kan du avslöjas av värden

Ett drygt år senare väntar de skilda föräldrarna på rättegång. Båda ställer sig helt oförstående till det de anklagas för: folkbokföringsbrott.

De är två av de 123 svenskar som hittills har åtalats sedan lagen skärptes, ett facit som Hem & Hyra nu har granskat.

Kanske var det de dubbla ändringarna på kort tid som väckte Skatteverkets uppmärksamhet. I alla fall skickade Emelie och Erik in en ny, underskriven blankett i mars 2020, där de folkbokförde barnen tillbaka till Emelies adress så fort hon hade kommit hem.

Annons
Läs ocksåHemlösa och utsatta görs till kriminella när staten vill ta kontroll över adresskaoset

Hur det än gick till så upptäckte Skatteverket att adressen där barnen tillfälligt hade varit skrivna ligger i ett industriområde. Där hade Erik varit skriven på en kompis studio en period, eftersom han inte fick folkbokföra sig i den svarthyrda lägenheten där han egentligen bodde.

Under hösten började Skatteverket granska fallet. Och i november kallades både Erik och Emelie till förhör.

Där försökte Erik förklara att han inte hade haft något annat val med adressen, så som hans livssituation såg ut just då. Att han medgav omständigheterna i sak, men inte förstod varför det skulle vara straffbart.

– Jag hade ingen aning om att man kunde få böter för det, säger han i dag.

Ungefär samtidigt som barnen flyttade tillbaka hem till Emelie fick Erik ett förstahandskontrakt, efter över sju års väntan i bostadskön. Där hade han hunnit vara korrekt skriven i flera månader när kallelsen till förhör på Skatteverket kom.

Men det hjälper inte. Nu är både han och Emelie åtalade, misstänkta för att medvetet ha brutit mot lagen. Båda har fasta heltidsjobb, och riskerar kännbara dagsböter på närmare 31 000 kronor respektive 26 000 kronor.

Inom kort tas fallet upp i Göteborgs tingsrätt.

– Det här är så absurt. Jag trodde att jag hade gjort rätt. Och ingen har tagit skada av det här. Varken han eller jag har tjänat en krona på det, vi har inte försökt lura systemet. Jag blir dömd för ett brott som jag inte ens vet om att jag har begått, säger Emelie.

Annons

Även Erik tycker att myndigheternas jakt slår fel.

– Jag fattar ju att de behöver reda upp i det här, folk är skrivna till höger och vänster och det används för att begå brott. Men det här är inte rimligt.

Både Emelie och Erik heter egentligen något annat. Men Erik vill inte riskera att ställa till det för kompisen som hjälpte honom med adressen, och som fortfarande hyr där. Emelie säger att hon skäms och är orolig för hur det skulle gå om hon vill byta jobb.

– Jag som inte ens har stulit ett tuggummi. Jag trodde på fullaste allvar att jag gjorde vad lagen har krävt av mig. Hade jag vetat det här hade jag aldrig skrivit på. Då hade vi fått lösa det där med pengarna på annat sätt.

Inom kort tas fallet upp i Göteborgs tingsrätt. Emelie är stridslysten, men samtidigt uppgiven.

– Jag fattar inte. Här kan folk gå på soc, fuska och få bidrag för hur många hundratusen som helst. Det gör vi inget åt. Men när man försöker göra rätt för sig, då blir man dömd. Sveriges system är helt upp och ner.

Fakta: Adresskaoset - Hem & Hyra granskar

Hemlösa drabbas när staten jagar kriminella och fuskare i adresskaosets Sverige, det visar Hem & Hyras unika granskning av folkbokföringsbrott. Läs alla artiklarna här. Hårdare lagstiftning var tänkt att stoppa bidragsfuskare. Men av de 123 som hade åtalats vid årsskiftet var fyra av tio hemlösa personer, den klart största gruppen. Lagen har använts allra flitigast i Göteborg.

Läs också Så funkar den skärpta lagen om folkbokföring: En vecka på fel adress kan vara ett brott Ansedda kulturstiftelsen svarar på kritiken: ”Hyresgästerna gör inget annat än att bråka med mig” Marianne, Magnus och Mikael tvingas leva i förfallet hus – mitt i lyxområdet: ”Som att vi inte har människovärde”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.