HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Fastighetsskötare hos Vätterhem strejkar

Jönköping Fastighetsskötare hos bland annat Vätterhem har gått ut i strejk. Orsaken är att facket och arbetsgivarorganisationen Pacta inte kommer överens om ett avtal.

På måndagskvällen strandade förhandlingarna mellan Fastighetsanställdas förbund och Pacta, efter att parterna inte kunnat komma överens om villkoren i ett kollektivavtal. Klockan sex på tisdagsmorgonen gick fastighetsskötare vid fem bostadsbolag, däribland Vätterhem, ut i strejk.

–Vi har redan tecknat avtal med de två andra stora arbetsgivarorganisationerna i branschen, Fastigo och Almega. Men Pacta vill inte gå med på våra villkor, de vill komma billigare undan. Det är orättvist mot medlemmarna, säger Hans Öhlund, förbundsordförande på Fastighetsanställdas förbund.

Läs ocksåHyresvärdar bromsar byggandet - oroas av räntesmäll

Han ser ingen snar lösning i sikte.
–Bollen ligger hos dem. I måndags kväll gick förhandlarna från Pacta hem före oss. Det är första gången jag är med om att värden går hem före gästerna.

Annons

Förutom 17 reparatörer hos Vätterhem berörs Salabostäder i Sala, AB bostäder i Borås, Karlstads Bostads AB och Telgebostäder i Södertälje av strejken. Dessutom stoppas övertid och nyanställningar inom hela avtalsområdet. Totalt handlar det om ett 50-tal anställda. På Salabostäder handlar det om en mindre grupp fastighetsskötare som tagits ut i strejk. Om parterna inte hittar en lösning kan strejken komma att utvidgas till att gälla fler bostadsbolag, enligt Hans Öhlund.

Här kan du läsa på Vätterhems hemsida hur deras hyresgäster berörs.

Läs ocksåSpottande hyresgäst blir av med lägenhetenHyreslagen, bok som ligger på ett bord

Klas Bergström, vd för Pacta, uppger att han är förvånad över att Fastighets väljer att gå ut i strejk.

Annons

–Vi blev förvånade när Fastighets varslade eftersom vi upplevde att förhandlingarna löpte på i god anda. Vi stod också redo att acceptera det bud medlarna presenterade i fredags eftersom det låg inom den ram som är etablerad för årets avtalsrörelse. Fastighets tackade nej så bollen ligger därför definitivt hos dem, men vill de plocka upp den är vi också redo att spela vidare, säger han i ett mejlsvar.

Läs också Spottar mot personalen och kallar dem "idioter" - nu tvingas hyresgästen flytta Yonas plockar upp efter andra - fick huvudroll i dokumentärfilm Politiker anklagades för svartuthyrning - fick rätt genom 16 år gammalt löfte

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.