Annons

Göteborg är hårdast mot adressfusk – så kan du avslöjas av värden

Göteborg Göteborg är tuffast i landet mot dem som skriver sig där de inte bor. Många bryter mot lagen utan att veta om det, och stadens hyresvärdar deltar i jakten.

Om du skriver dig där du inte bor gör du dig skyldig till folkbokföringsbrott. Det spelar ingen roll om du haft oskyldiga avsikter. Avslöjas du riskerar du böter eller fängelse i upp till två år.

Hem & Hyra har granskat samtliga fall som hittills nått domstol, och upptäckt en kraftig slagsida. Västsverige står för två tredjedelar av landets åtal. Och över hälften av alla som har åtalats är göteborgare.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Några av dem är Emelie och Erik. De försökte göra rätt så att inte underhållet för de gemensamma barnen skulle strula när Emelie pluggade utomlands i fyra månader, och barnen under tiden flyttade till sin pappa på heltid. Nu riskerar båda föräldrarna dryga böter och en brottsstämpel som ställer till det om de skulle vilja byta jobb.

Västsverige står för två tredjedelar av landets åtal när det gäller folkbokföringsbrott.

Inget tyder på att fusket är vanligare i Västsverige än någon annanstans. Regionens facit tycks snarare bero på prioriteringar och ett effektivt samarbete mellan myndigheter som polis, åklagare och Skatteverket.

Göteborg har också en specialiserad åklagare som driver de flesta fall. Tipsen som leder till utredningar kommer bland annat från hyresvärdarna.

Annons
Läs ocksåHemlösa och utsatta görs till kriminella när staten vill ta kontroll över adresskaoset

– Det handlar om att ta ett gemensamt samhällsansvar, säger Störningsjourens verksamhetschef Annika Öby.

Störningsjouren hanterar misstänkta oegentligheter bland 70 000 hyresgäster hos Göteborgs tre största värdar: Poseidon, Bostadsbolaget och Familjebostäder. Viktigast för dem är fortfarande att avslöja svartuthyrning, så att rätt person bor i rätt lägenhet. Men numera tipsar Störningsjouren regelbundet vidare om folkbokföringen är fel.

Många riskerar att skriva sig fel utan att förstå det, konstaterar Annika Öby på Störningsjouren i Göteborg.

– Vi hade ett samarbete med Skatteverket en period och lämnade in ganska mycket. Nu gör vi det mer strukturerat, och har en lägre nivå på vad vi anmäler. Jag tycker att vi har en skyldighet till det. Och det är inte vi som ska döma, säger Annika Öby.

Hur många tips som värdarna skickar vidare är oklart, det förs ingen statistik. Men Störningsjouren granskade över 1 600 ärenden i fjol, och 444 hyresgäster flyttade ut efter avslöjad svartuthyrning.

Annons

Många riskerar att skriva sig fel utan att förstå det, konstaterar Annika Öby.

– De som vill göra fel kommer alltid att göra det. Men det är viktigt att förklara konsekvenserna.

Läs ocksåFelskrev barnen på pappans adress – nu väntar Emelie på rättegång: ”Så absurt”

Vid årsskiftet hade Göteborgs tingsrätt hunnit avgöra 33 fall av misstänkt folkbokföringsbrott. Resultatet: 80 procent fällande domar.

Fakta: Så här ska du skriva dig

Du ska vara folkbokförd där du bor, alltså där du sover.

Posten kan du ställa om till en så kallad särskild postadress.

Har du dubbel bosättning gäller särskilda regler, till exempel om du veckopendlar.

Saknar du bostad kan Skatteverket skriva dig på kommunen.

Läs mer: Så funkar det – en vecka på fel adress kan vara ett brott

Fakta: Adresskaoset - Hem & Hyra granskar

Hemlösa drabbas när staten jagar kriminella och fuskare i adresskaosets Sverige, det visar Hem & Hyras unika granskning av folkbokföringsbrott. Läs alla artiklarna här. Hårdare lagstiftning var tänkt att stoppa bidragsfuskare. Men av de 123 som hade åtalats vid årsskiftet var fyra av tio hemlösa personer, den klart största gruppen. Lagen har använts allra flitigast i Göteborg.

Läs också Så funkar den skärpta lagen om folkbokföring: En vecka på fel adress kan vara ett brott När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt” Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.