HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Fick 26 000 tillbaka på hyran

Örebro En förstahandshyresgäst i Örebro saltade hyran rejält när hon hyrde ut sin lägenhet i andra hand till en ung kvinna. Nu får andrahandshyresgästen tillbaka närmare 26 000 kronor.

Historien är följande: en kvinna i 30-årsåldern, som vi kan kalla för Karin, hade ett förstahandskontrakt på en centralt belägen hyresrätt i Örebro på 32 kvadrat. Hyran var på närmare 3300 kronor.

Karin bestämde sig för att hyra ut lägenheten möblerad under 2,5 år till ”Johanna” – som när hon flyttar in bara är 21 år. Hyran hon ska betala är då, utan att Johanna vet om det, betydligt högre.

Läs ocksåÄndrade adress tolv gånger - klen bevisning när Kfast försökte bryta kontrakt

Så i stället för de 3 300 kronor som Karin har i hyra, får Johanna betala nästan 6000 kronor i månaden.

När hyrestiden löpte ut har dock Johanna genom hyresvärden fått reda på lägenhetens egentliga hyra och insett att hon betalat för mycket. Därför vände hon sig till hyresnämnden och begärde tillbaka en del av hyran.

Trots att Johanna hade betalat den höga hyran i över två år, kan man enligt lagen bara få tillbaka överhyra för ett år tillbaka. I Johannas fall rörde det sig om nästan 32 000 kronor i överhyra bara på ett år.

Läs ocksåKnuffade och skrek åt sina grannar – kvinna blir uppsagd för andra gången av Uppsalahem

Karin skriver till hyresnämnden att hon räknat fram Johannas hyra genom att ta hänsyn till det centrala läget och till att möblerna är nya och fräscha. Hon hade även betalat el och hemförsäkring. Detta motsvarar enligt Karins beräkningar, de drygt 2600 kronor som Johanna betalat extra per månad.

Under förhandlingen i hyresnämnden kom parteran till en förlikning. 

Enligt lagen får den som hyr ut en lägenhet i andra hand, endast ta ut mellan 10-15 procent extra för möbler. Att läget är centralt, kan en förstahandshyresgäst inte ta med i beräkningen när hen sätter en andrahandshyra.

Läs ocksåBombmannen fick komma tillbaka - nu rasar grannarna: "Jävligt obehagligt"Åsa och Katarina är rädda för grannen, som dömts för att ha haft explosiva ämnen i sin bostad. Bland annat hittade polisen 40 kilo ammoniumnitrat i en flyttkartong.

Därför ska Karin betala tillbaka 25 730 kronor uppdelat på 12 utbetalningar till Johanna.

Karin och Johanna heter egentligen något annat.

Läs också Värdarna ville ha två års retroaktiv hyra - nu är det avgjort: "Jag kan andas ut" Sopor täckte lägenheten – nu vräks kvinnan: "Omedelbar brandrisk"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.