Annons

Fick betala extra för källarfförråd

Göteborg ​I fem månader betalade paret närmare 1 400 kronor i månaden för att få använda ett källarförråd. Men att lägga på extra hyra för ett förråd är inte acceptabelt, anser Svea hovrätt som nu beslutat att paret ska ha tillbaka närmare 9 000 kronor från bostadsrättsinnehavaren.

​Under första halvåret 2008 hyrde paret, som numera är bosatta i Värmland, en bostadsrättslägenhet i andra hand. Lägenheten som var på drygt 50 kvadratmeter låg i närheten av Redbergsplatsen i centrala Göteborg.

Annons
Paret kom överens med bostadsrättsinnehavaren om att betala 7 000 kronor i månaden för lägenheten. En hyra som de i efterhand ansåg vara för hög. Därför vände de sig till hyresnämnden i Göteborg och begärde att få delar av hyran återbetald.
Bostadsrättsinnehavaren ansåg dock att hyran visst var skälig. Lägenheten var delvis möblerad och standarden hög med bland annat helkaklat badrum och diskmaskin. Dessutom ansåg bostadsrättsinnehavaren att tillgången till källarförrådet på nio kvadratmeter motiverade ett påslag på hyran på närmare 1 400 kronor i månaden.
Men det argumentet underkände hyresnämnden.
–  Då det är normalt att det ingår ett förråd vid uthyrning av bostad skall de6t inte göras något påslag för att ett förråd ingick i förhyrningen, skriver hyresnämnden i sitt beslut, där nämnden också prutar ner det extra påslaget för möbler från bostadsrättsinnehavarens 1 000 till 250 kronor /månad.
Hyresnämndens beslut innebar att bostadsrättsinnehavaren ska betala tillbaka 1 750 kronor per månad plus ränta till paret och samma bedömning gör alltså nu även Svea hovrätt. Hovrättens beslut kan inte överklagas.

Annons
Läs också Försäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar Kvinna i sexrummare vräks - har 90 000 kronor i hyresskuld Ministern pressas om problem för BRF-hyresgäster: ”Djupt problematiskt” Hyr du av BRF? Tänk på det här: ”Behöver ifrågasätta” Föreningen som tvingar bort hyresgäster – kamerabilder blev till anklagelser: "Nedbrytande" Monica tvingades acceptera 700 000 för att flytta - BRF-värd blev mardröm: "Orkade inte längre"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.