Annons

Fick epilepsianfall av värdens renovering

Halmstad ​Ljudet och skakningarna från byggandet på bottenplanet var så kraftiga att de utlöste ett epilepsianfall hos en av hyresgästerna i det nybyggda huset. Hyresgästen i Nissa Strand i Halmstad har nu fått ekonomisk kompensation för det inträffade.
Lägenheten i det nybyggda hyreshuset skulle vara färdigställd till inflyttningen lovade hyresvärden, det kommunala bostadsbolaget HFAB i Halmstad. Vad som inte framkom var att lokalerna på bottenplanet skulle göras vid först senare.
– När vi kom hit var det som en byggarbetsplats, berättar Elaine Ericsson som flyttade in i lägenheten i våras. De satte igång klockan sju på morgonen och började borra och slita. De kunde lika gärna ha stått precis vid sängen.
 
Elaine, som lidit av epilepsi i flera år, började må dåligt av oljudet och till slut gick det så långt att hon och maken tog in på hotell. Hyresvärden erbjöd sig att stå för kostnaden.
– Andra natten fick jag ett grand mal-anfall och blev hämtad av ambulans. Min läkare blev vansinnig; så stora anfall har jag inte haft på lång tid.
 
Enligt HFABs tekniske chef Göran Boman var det när man slipade betonggolvet i lokalerna som de höga ljuden uppstod.
– Det gick inte alls som det skulle. Ljudet var inte kul alltså, och man förstår att hon mådde dåligt.
HFAB kompenserade sin hyresgäst med 2500 kronor för det inträffade, och även om summan är blygsam är det extremt ovanligt att man får någon ersättning överhuvudtaget, säger Hyresgästföreningens jurist Emma Bülow.
– Enligt svensk lag krävs det att man varit oaktsam för att bli skadeståndsskyldig och att någon av de boende har epilepsi, allergi, astma, psykisk sjukdom och så vidare går ju inte att förutse.
 
Flera veckor efter händelsen känner Elaine Ericsson fortfarande av det som hänt.
– Jag sover dåligt och tål nästan inga ljud – allt känns förstärkt.
Men hon tänker inte flytta ifrån lägenheten i Nissa Strand.
– Vi älskar att bo här. Och jag har kommit överens med NCC som bygger att de inte ska börja borra så tidigt. Då hinner jag ge mig av innan de börjar.​

Annons
Läs också Lånestrategier för hyresgäster Du åldras snabbare i hyresrätt – ny studie får kritik: ”Inte säkerställt” Att inte orka sköta uteplatsen – inget skäl för att få byta lägenhet Få sätter in persienner trots väntad rekordsommar Otäck lukt tvingar Marina och dottern att fly hemmet: "Vi har sovit i tvättstugan" Gav upp: Mystiskt ljud fick familjen Nilsson att fly

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.