Annons

Fick hjälp av grannen att fånga den misstänkte tjuven

Örebro Tillsammans med en granne lyckades en man i Vivalla ta fast en misstänkt inbrottstjuv. ”Du har rätt att ingripa vid ett pågående brott men använd ditt omdöme” kommenterar polisens presstalesperson Christina Hallin.
Foto: Anna Rytterbrant
Örebro tingsrätt har dömt den unge mannen till 14 månaders fängelse för bland annat grovt hemfridsbrott.

Det var den 17 december förra året som händelsen inträffade i en lägenhet i Vivalla i Örebro. Kvinnan i familjen hade gått och lagt sig när hon plötsligt såg att en okänd person smög runt i bostaden. Hon larmade sin man som sprang efter den misstänkte tjuven. Tillsammans med en granne lyckades han sedan fånga mannen som de höll kvar i avvaktan på polis.

Den misstänkte brottslingen lyckades dock smita, men han identifierades senare och den unge mannen har nu dömts till 14 månaders fängelse för flera brott. Händelsen den 17 december bedömdes dock inte som ett stöldförsök eftersom åklagaren misslyckades med att bevisa att mannen varit ute för att stjäla. I stället dömdes han för grovt hemfridsbrott.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Om en misstänkt brottsling ertappas på bar gärning är det helt i sin ordning att följa efter och gripa denne. Det säger Christina Hallin som är presstalesperson vid polisen i Region Bergslagen.

Annons

– Men varje situation är unik så jag vet inte om jag kan säga att vi rekommenderar det. Det du ska tänka på är att använda ditt omdöme så att du inte försätter dig själv i fara. Det kan också finnas en risk för att du tvingas använda våld och då kanske du tar i för mycket. I ett sådant läge kan du själv bli misstänkt för brott.

Däremot är det alltid okej att göra sådant som att följa efter en misstänkt person på tryggt avstånd, iaktta, dokumentera och ta signalement.

Annons
Läs också"Bara bra att nivånhöjs på hyreboendet"

– Självklart ska man även ringa oss och det bör man göra så snabbt som möjligt, förklarar Christina Hallin.

Läs också "Brist" trots tomma lägenheter Storsatsning på kameror i bostadskvarter – polisens vapen mot gängkriminalitet Utslängd hyresgäst bosatte sig i trapphuset – döms till böter Katastroffilmen skrämmer inte Kirunaborna: "Vi lever med en oro, men inte för att ramla ner i nåt hål"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.